Снимка: US Navy

На 28 януари 1944 година подводницата The Grayback тръгва от Пърл Харбър към Източнокитайското море. Около месец по-късно, на 19 февруари, машината потапя два японски кораба. Тъй като на борда си вече има само две торпеда, тя трябва да прекрати пътешествието си и да се върне обратно.

Очаква се The Grayback да се върне в Мидуей на 7 март. Но минават повече от три седмици, а от подводницата няма никаква вест. На 30 март, една от най-успешните машини от Втората световна война е изгубена. На борда й има 80 души.

75 години по-късно организацията Lost 52, която търси потънали подводници от Втората световна война,  най-накрая открива лобното място на  The Grayback. Машината се намира на 1,427 фута във водите край Окинава, Япония.

Миналата година експертът Ютака Ивасаки открива, че ВМС правят грешка при превода на японските записи, които подробно описват къде най-вероятно е потънала The Grayback.

Откривателят Тим Тейлър, заедно с тази информация и наново преведените записи от японците, тръгва да търси подводницата. С помощта на автономни подводни машини и такива с дистанционно управление, екипът открива The Grayback на 100 мили от мястото, където се смятало, че е потънала.

Глория Хърней, племенница на Реймонд Паркс, който е един от моряците на борда на подводницата, не вярвала, че тя ще бъде открита. Когато чула новината, Паркс изпитала смесица от шок, тъга, неверие и мъка. По-късно тези чувства се превърнали в облекчение.

"Това откритие дава отговор на въпросите, които потъването на The Grayback породи. Според мен ще позволи на роднините да си отдъхнат“, казва Паркс пред CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase