Снимка: БТА

Размахвайки запалени червени сигнални ракети и с викове "Слава на Украйна", хиляди крайнодесни и националистични активисти преминаха в понеделник на шествие през Киев, протестирайки срещу управлението на президента Зеленски и дългоочаквания му мирен план за Източна Украйна.

В опит да докаже патриотизма си Зеленски в понеделник посети украински войски на фронтовата линия на петгодишния конфликт с подкрепяните от Москва сепаратисти, в който са убити най-малко 13 000 души. Преди това той отдаде с минута мълчание почит на убитите в този конфликт украинци, пише Асошиейтед прес.

Полицията се разположи около важни обекти в украинската столица, където над 10 000 души преминаха в шествие с жълто-сини украински знамена. Това бе една от няколкото прояви, с които в понеделник в Украйна се отбеляза Денят за защита на родината. Зеленски призова демонстрантите да се въздържат от насилие и предупреди за потенциални провокации от хора, които искат да сеят хаос.

Още по темата

Мъже в черни дрехи, размахващи червени сигнални ракети, водеха шествието. Някои от тях носеха бели маски, за да скрият самоличността си.

"Слава на Украйна! Никаква капитулация!", скандираха те.

Сред протестиращите имаше ветерани от конфликта в униформи, които призоваха Зеленски да не допуска изтегляне на войските, местни избори или амнистия за сепаратистите - все елементи от буксуващия мирен план, който украинският президент се опитва да съживи.

"Каква цена е готов да прати Зеленски? Той е готов да предаде всички нас, за да постигне мир с Русия. И ние няма да мълчим", каза 46-годишният ветеран Тарас Волошко.

"Изтеглянето на войските е катастрофа за страната. Русия използва ситуацията, за да превземе териториите, от които се изтегляме", каза лидерът на крайнодесния Национален корпус Андрий Билетски.

Бившият комедиен актьор Зеленски спечели президентските избори с обещанието да сложи край на конфликта. Той благодари на украинските военнослужещи за защитата на страната от външно влияние и ги призова "да се върнат живи".

"Украйна е независима, суверенна, единна и демократична държава", каза Зеленски на войниците и завърши речта си със "Слава на Украйна!"

По-рано този месец Украйна, Русия и сепаратистите подписаха предварително споразумение за изтегляне на тежкото въоръжение и произвеждане на избори в Донбас. Изтеглянето още не е извършено заради артилерийски обстрел от двете страни и заплахи от украински хардлайнери да го осуетят.

Зеленски държи да изпълни споразумението и настоява, че то е единственият начин страната му да продължи напред.

Той продължава да се радва на подкрепата на повечето украинци, които изтъкват, че трябва да му се даде време да изпълни обещанието си за съживяване на икономиката. Украинците също така не обърнаха внимание на смущаващия му телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, който предизвика разследване за импийчмънт в САЩ.

"Обичам страната си, но не съм като тези националисти, нямам време за протести. А и до какво добро води това?", пита 68-годишната бивша работничка в оръжеен завод Надя Кузменко, която чисти домове, за да добави пари към пенсията си от 125 долара.

Протестиращите в Киев се събраха на Майдана - площада, който символизира украинското въстание срещу руското влияние. Хиляди от тях продължиха към президентството. Властите на Киев съобщиха, че шествието е приключило мирно.

Множеството от демонстранти пред президентската администрация обвиниха Зеленски, че е "слуга на Кремъл" и се опитва "да сключи сделка с дявола".

Критици на споразумението го смятат за капитулация пред Русия и се боят, че то ще даде на Русия водеща роля в определянето на бъдещето на раздирания от конфликта регион. "Мир след Победа", гласеше надписът на голям транспарант.

Ръководителят на една от протестиращите групи - Ветеранско Братство, каза, че миналата седмица Зеленски се е срещнал при закрити врата с националистически групи, за да се опита да им обясни позицията си и да успокои напреженията, но добави, че според него президентът няма план.

Докато националистическите групи се събираха пред основни обекти в Киев, на други места в града семейства с бебешки колички отбелязваха празника, ядяха сладолед и се радваха на необичайно топлия есенен ден.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase