Снимки: Reuters

След засиления туристически интерес към Чернобил, украинското правителство разреши достъпа до едно от ключовите места на взрива централата - контролната зала на реакторен блок 4, съобщават от bTV.

Точно там през 1986 година Анатолий Дятлов, заедно с група съветски учени, провеждат тестове за сигурността. Те  спират охлаждащата система на ядрения реактор, а това довежда до огромна експлозия. Най-малко 54 души загиват. Радиацията, която се отделя в атмосферата, достига до стотици хиляди други.

Изчислено е, че под изградения от цимент и стомана саркофаг все още има 200 тона радиоактивно гориво. Новият саркофаг беше изграден и поставен над четвърти реактор на АЕЦ “Чернобил” през 2016 г.

Миналата седмица официални лица разведоха журналисти в контролната зала на реактор 4, която се намира под новия саркофаг, за да обявят новите туристически обиколки.

Обиколката продължила едва няколко минути, за да не бъдат изложени гостите на големи нива на радиация. Всички туристи ще бъдат с маски и защитно облекло, като ще минават през скенери на влизане и на излизане от централата.

Нивата на радиация в самата централа са различни, но са концентрирани най-вече в почвата и растенията. Друга голяма опасност е радиоактивният прах, който покрива всичко. Служителите в централата пръскат всичко със специални химикали, като целта е този прах да не се вдига във въздуха.

Само тази година Чернобил и околностите са били посетени от повече от 82 хил. души. Местни експерти и лекари се притесняват, че засиленият интерес носи със себе си много здравни рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase