Снимка: архив, Reuters

Япония може и да не спечели световното първенство по ръгби, на което е домакин, но вече е доказан глобален победител по отношение на тоалетните, предаде Ройтерс.

Ходенето до тоалетна в Страната на изгряващото слънце е футуристично преживяване. Феновете често са очаровани от посещението на т.нар. уошлети. Въпросните високотехнологични тоалетни предлагат разнообразие от функции. Някои се отварят автоматично, когато човек се приближи до тях. Други предлагат удобството на затоплена седалка в студените зимни вечери.

Многобройните опции на контролния панел обаче често се оказват объркващи за посетителите.

Два часа след пристигането си на летище "Ханеда" френският почитател на ръгбито Алекс Веймер не може да нарече първия си "сблъсък" с японска тоалетна впечатляващ.

"Имаше около 15 бутона на японски, със странни символи, изобразяващи струи във всички посоки. Неистово натисках всичките. Чуваше се странен шум", споделя фенът.

"Твърде сложно е за мен. Предпочитам обикновена тоалетна с един бутон и без всичките тези екстри", казва Брент Йорк, привърженик на националния отбор по ръгби на Нова Зеландия.

Неговият приятел Бърнард Джеймс обаче споделя различно мнение: "Първото посещение на тоалетна в Япония може и да е смущаващо. Били сме в страната много пъти и вече сме им свикнали. Япония определено е лидер в тоалетните технологии".

Хигиената е изключително важна в страната на изгряващото слънце. Хората мият телата си, преди да влязат във ваната, и събуват обувките си, когато влизат у дома.

Уошлети се срещат навсякъде в Япония - на обществени места, в хотели, в частни домове. За известното със страстта си към новите технологии население пазарът за тоалетни е огромен.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase