Барикадиралият се в "Овча купел" 57-годишен мъж снощи беше изведен от жилището си след над 20 часа п реговори. Той е задържан за 24 часа. По време на операцията няма пострадали хора или служители на МВР. Оказа се, че барикадиралият се мъж притежава газов пистолет. Има психични отклонения и е стрелял с оръжието в дома си.

Още по темата
Районът под балкона на мъжа все още остава отцепен от полицията, тъй като той е разказал на органите на реда, че е изхвърлил друго оръжи в тревните площи. По разкази на негови съседи това не е първата му криминална проява.
През годините подобни сюжети се развиваха многократно и дори доведоха до смъртни случаи.

"Всеки човек в безизходица се обръща към животинските си инстинкти. Този човек търси компенсация и взима правосъдието в свои ръце. Решава, че ще си вземе необходимото по този начин. Когато имаме психично заболяване, човекът не е склонен да преговаря и да направи компромис. Явно опитва да задоволи на 100% своята нужда. Трябва да се говори с уверен и твърд тон на човека", обясни психологът Ина Антонова в "България сутрин".

Експертът по сигурност Николай Марков призна, че е можело да стане по-страшно при този инцидент. По думите му най-важното е, че са живи полицаите от първия отряд, който е отишъл на мястото.

"Те поемат първия удар. Няма как полицаят да знае какъв е пистолетът. В този случай в най-голяма опасност са полицаите", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Марков посочи още, че профилактиката на хора с психични заболявания у нас е на много ниско ниво. По тази причина всеки може да стане жертва във всеки един момент.

"Такива случаи ще бъдат все по-чести, докато не се направи план и действия в тази посока. В София има над 500 хил. човека, които нямат нужната регистрация и са безконтролни", коментира експертът по сигурност.

Ина Антонова се съгласи с мнението, че нямаме заведения, в които такива лица да бъдат регистрирани и
наблюдавани. По думите ѝ липсва и социална политика в това отношение.

"Всеки от нас носи характеристики на личностно разстройство. Ако всеки от нас се прегледа, ще разбере нещо, което не му харесва. Има проблем на емоционалната нестабилност", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase