Грета Тунберг - сред най-активните защитнички на планетата. Снимка: БТА

Някои последствия от климатичните промени върху океаните и ледената покривка са необратими и човечеството трябва да се подготви за това, предупредиха учени, цитирани от Франс прес.

Макар че може да бъде променен преди публикуването му на 25 септември, проектодокладът на експерти по климата от ООН от края на август включва дълъг списък с опустошителни последствия, като се започне с покачване на морското ниво, пише БТА.

Морето се затопля

Океаните са погълнали една четвърт от дължащите се на човешката дейност парникови газове и 93 процента от топлината, свързана с климатичните промени. В резултат моретата на планетата се затоплиха, увеличиха киселинността си и станаха по-малко солени. Честотата, интензитетът и продължителността на морскитте горещи вълни, като опустошилите Големия бариерен риф, се увеличиха.

Още по темата

Екстремните феномени Ел Ниньо, които допринасят за горски пожари, бури и епидемии, вероятно ще зачестят, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Хранителните запаси в плитките тропически води могат да намалеят с 40 процента. Морските видове, от планктона до рибите и бозайниците, са се преместили на стотици километри от 50-те години на миналия век, а това има големи последствия върху екосистемите и риболова.

Морското ниво се покачва

В сравнение с периода 1980-2000 г. океанското ниво вероятно ще се повиши с около 43 сантиметра, при положение че температурата се покачи с 2 градуса Целзий, и с 84 сантиметра, ако температурата се увеличи с 3 или 4 градуса Целзий - затопляне, към което водят сегашните тенденции. Щетите от наводненията могат да се увеличат 100, ако не и 1000 пъти до 2100 г. През 22-ри век темповете на покачване на морското ниво вероятно ще са 100 пъти по-бързи, нараствайки от 3,6 милиметра годишно днес на няколко сантиметра.

Заради покачването на океанското ниво крайбрежните райони, които притежават нужните финансови средства, ще могат да построят диги, докато населението в най-бедните райони ще трябва да се премести другаде. Дори ако температурата се покачи само с 2 градуса Целзий, вероятно ще бъдат наводнени територии с 280 милиона жители.

Между 20 и 90 процента от районите с влажен климат вероятно ще бъдат загубени до 2100 г. в резултат на предвиденото покачване на морското ниво.

Морето загива

Концентрацията на кислорода в морето е намаляла с 2 процента за 60 години и вероятно ще спадне с още 3-4 процента, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Затоплянето на водата и замърсяването на крайбрежието са виновни за увеличаването на "мъртвите зони", където ниското ниво на кислорода пречи на морския живот. Кораловите рифове, на които разчитат половин милиард души, за да се изхранят, ще намалеят с 90 процента дори ако затоплянето е само с 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и е възможно изобщо да не оцелеят при покачване на температурата с 2 градуса Целзий.

Ледът се топи

Ледената покривка в Антарктида и Гренландия ежегодно губи средно 430 милиарда тона лед от 2006 г. , превръщайки се в основен източник за покачване на океанското ниво.

Ледниците, които снабдяват със сладка вода над 2 милиарда диши, също отстъпват. Ледниците на малка надморска височина в Алпите, Кавказ и Скандинавия е възможно да загубят 80 процента от обема си до 2100 г.
Планините вероятно ще загубят значителна част от снежната си покривка, а това вероятно ще има важни последствия за земеделието, туризма и енергоснабдяването.

Вечната замръзналост също се топи

Между една трета и 99 процента от вечната замръзналост - заледената през цялата година почва, може да се стопи до 2100 г., ако климатичното затопляне продължи със същите темпове.
Количеството на живака и токсичните вещества в питейната вода вероятно ще се увеличи вследствие на топенето на вечната замръзналост и ледниците. Почти 800 000 тона живак вероятно се съдържат във вечната замръзналост

Коментари Напиши коментар

235

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен"Неравна борба, като гледам. Форумните вълци срещу експертния корпус на ООН."Няма форумни вълци. Има една и съща маниачка, която пише с различни имена, лъже та й плющят ушите и прави трикове сама да си слага плюсчета Същата е дива русофобка и туркофилка. Човек, който се нуждае от помощ. Темата не е това, което изглежда на пръв поглед. Малко други хора са писали в нея. Ама че сайт...

234

Анонимен

преди 2 години

Нов подем на апокалиптичните прогнози! Да, проблеми има и то сериозни, но не така ще се решат. Излагат се констатации и прогнози, но не и конкретни решения! Екологията е най-печелившият бизнес и той няма да се самозакрие! Вдига се шум, въвеждат се санкции, пълнят се фондове и се организират "протести", но събраните средства не отиват за решаване на конкретния проблем. Защото ако няма проблем, няма глоби, ако няма глоби - няма пари в касичката. Панаири за наивници!

233

Маймунопитек

преди 2 години

Всъщност ... ... Земята НЕ ЗАГИВА , но един определен вид високомерни, егоистични , двукраки маймунопитеци се самоунищожават със сигурност . И то основно по вина на болшинството ,което е неспособно да контролира една малка група "бизнесмени" и "политици" ламтящи за власт и пари и ****щи всичко около тях в стремежа си да станат свръхбогати .