А1 организира първите финали в България по състезателен гейминг на 5G мрежа. На 14 и 15 септември компанията пусна 5G мрежа за изложението Aniventure Comic Con 2019, което се проведе в Inter Expo Center. Тя беше използвана за провеждането на първия 5G финал по Counter-Strike:GO, част от собствената гейминг лига на компанията – A1 Gaming League. 5G беше достъпна за потребителите на изложението с помощта на 5G смартфони, осигурени от А1. По време на A1 Gaming League се проведоха и демонстративни мачове на 5G между победителите по Clash Royale и Brawl Stars от лигата и влогъра Слави Панайотов.

През 2018 година A1 обяви развитието на електронните спортове за свой приоритет за България и стартира свой гейминг шампионат – A1 Gaming League. Той включва онлайн турнири през уикендите, офлайн турнири през цялата година и голям финал по време на Aniventure Comic Con, което на практика превръща състезанието в първата състезателна гейминг лига в България. Този уикенд първите Гранд финали на отборите и индивидуалните състезатели изправиха един срещу друг най-добрите играчи по CS:GO, League of Legends, FIFA, Clash Royale и Hearthstone.

Електронните спортове привличат все повече фенове, а геймингът има специфични изисквания за мрежовата свързаност. Поради тази причина възможността за висока скорост на предаване на данни и ниско времезакъснение, което се предлага от 5G, е изключително подходящо за гейминга и електронните спортове.

Counter-Strike:GO е една от най-популярните игри в своя жанр и една от най-оспорваните на A1 Gaming League. Тя изисква изключително ниска латентност на връзката и поради тази причина А1 избра да тества възможностите на 5G именно с нея. На финала се срещнаха два от най-добрите отбора и преки конкуренти през последната година – „Fate” и „Bpro”. Въпреки че са преки конкуренти на всички местни и международни турнири, двата екипа решиха да изпробват 5G мрежата на А1, като създадат нови състави с членове и от двата отбора.

„5G мрежата вървеше изненадващо добре и това е една от най-добрите връзки, на които сме играли. 5G ще направи възможно да играем дори игри като CS:GO, където и да се намираме, което е супер“, коментираха от отбора победител на 5G финала по Counter-Strike:GO след неговия край.

„Радваме се, че успяхме да тестваме възможностите на 5G мрежата за гейминг в реални условия с най-добрите състезатели в България. 5G ще открие нови възможности за гейминг индустрията и играчите, предоставяйки им възможност за истинско мобилно забавление и състезание. Тестовете по време на Comic Con и обратната връзка от играчите ни дават увереност, че развиваме технологиите, в случая 5G, според високите очаквания на потребителите.“, коментира Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги” в А1 България.

A1 започна първа изпитанията на 5G в България, като пусна работеща 5G базова станция на 1 юли в НДК. По време на Aniventure Comic Con А1 изпробва приложението на 5G за гейминг с ниското времезакъснение на мрежата. Компанията ще продължи с тестовете на 5G през следващите месеци и ще инвестира в развитието на съществуващата си 4G мрежа, която ще послужи за основа за бързото пускане на 5G в България.