Снимка: Pixabay

Манията по най-качественият носител на музика - винилът, се завръща в цял свят. Още преди 10 години започна възхода в продажбите на плочи в САЩ, интересът достигна до Европа и не подмина и България. Всяка първа неделя в месеца, в София се провежда бараз за винили, който привлича хора не само от страната, но и от Сърбия.

"С навлизането на компактдиска, плочите бяха изтласкани сравнително бързо в ъгъла, но запалените колекционери имат десетки хиляди плочи. Аз също имам хиляди, защото в това нещо има тръпка. Плочите са различни издания, с различни обложки", разказа в студиото на Bulgaria ON AIR колекционерът на грамофонни плочи Станислав Грозев - Щъркела.

Той допълни, че това хоби е скъпо удоволствие.

"Ритуалът е самият звук като динамика, топлота. Винилът е най-добрият музикален носител", подчерта меломанът Станислав Грозев.

Той отбеляза още, че винилът е единственият физически носител, който носи ръст в продажбите и то епохален.

Грозев обясни, че виниловите плочи се съхраняват изключително лесно, трябва да стоят изправени и да не са една върху друга, да са далеч от пряка слънчева светлина и да се пазят от прах. 

"Има вече чисто нови грамофони, които можеш да купиш, но те са некачествени. Препоръчвам да се купуват ретро машини", каза още колекционерът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase