Снимка: BBC

Първите 15 години от своя живот Бен Шентън прекарва в култ, който се подготвя за край на света. Вместо края на света обаче един ден идва полицията и го изтръгва от познатото и го захвърля в един нов и непознат свят.... истинският.

Годината е 1987 и един августовски ден животът се обръща за седем деца с изсветлени коси и съвпадащи дрешки. Далеч от чужди очи, край бреговете на австралийското езеро Еилдон, оградени с бодлива тел и предпазени от жив плет, децата приключват със сутрешната си йога. Тогава чуват шум на стълбите.

Внезапно униформени полицаи нахлуват в стаята и събират децата. Малко по-късно седемте деца са изведени от познатия им свят в нова реалност.

Още по темата

На 15-годишния Бен Шентън ще му трябват години, за да разбер новия свят.

До този момент неговият свят е бил изцяло оформен и осмислен от Ани Хамилтън-Бърн - великолепната и очарователна йога инструкторка, която успява да убеди десетки хора да я последват и създава култ с простичкото име "Семейството". Членовете на Семейството вярват, че Ани е прероденият Исус  Христос, а когато светът свърши, те ще обучат онези, които оцелеят след Армагедона.

За Бен и останалите деца Ани била тяхната майка. Тя ги учела да избягват хората от външния свят и ако някой ги приближи,  например край брега на езерото, да следват мантрата "Не чувам, не виждам, не знам".

"Беше много важно да не казваме на външен човек нищо", обяснява днес Бен. "Ако конактувах с тях трябваше да проверя какво казвам, за да съм сигурен, че не съм разкрил нищо", казва мъжът пред BBC.

Най-близките до Ани били известни като "лелите". Те помагали в отглеждането на Бен и останалите деца и всъщност били биологичните им майки.

Всички следвали една и съща рутина. Събуждали се в 5 часа в стаите, подобни на общежития, после денят продължавал с йога, медитация, домашни и обратно в леглото.

Когато полицията разбива култа в края на 80-те г. в Семейството има 7 деца, но в един момент са били 28. Яли са оскъдно, основно вегетариански ястия и са били често наказвани.

Лелите държали децата с глава под вода и ръце над свещи, до степен изгаряне. "Любящата" майка Ани пък биела децата с токчетата на обувките си. Разбира се, това се случвало когато не пътува.

"Само да го гледаш беше достатъчно да нанесе емоционална травма", обяснява Бен. Според него атмосферата била изпълнена с откровен страх.

Един от начините, по които Ани упражнявала контрол върху членовете на култа бил чрез наркотици. Децата били на седативи като Валиум. Възрастните и тийнейджърите били длъжни да взимат LSD на редовни церемонии, наречени "пречистване". Така Ани смятала, че подобрява връзката си с последователите.

Бен не харесвал детството си, но това било всичко, което знае. Това била неговата реалност и нямал база за сравнение. Всичко това се променило, когато полицията пристигнала.

Първата нощ далеч от езерото Еилдон, Бен се опитвал да си спомни всичко, което е казал този ден на полицията. Навиците умират трудно - той трябвало да провери дали не е казал нещо, което би го вкарало в беда. В един момент осъзнал - та това вече няма значение. Вече нямало да се върне при Ани. Осъзнал, че е свободен.

Тогава обаче започнало да става наистина трудно.

Разбрал, че майка му не е Ани, а една от Лелите, която той не харесвал - Джой. Другите деца не били негови братя и сестри, а деца на други членове на култа. Някои били сираци, които Ани осиновила. Бил на 15 г., а не на 14, както му казвали. И, разбира се, Ани не била прероденият Исус Христос.

Опитвал се да разбере новият свят, в който се озовал. "Какви са тези правила? Как функционирам, какво правя", питал той.

В училище му било трудно да се впише в средата. Когато три от "готините" момчета се опитали да го вземат под крилото си, той ги отблъснал. Това не било изненадващ - в Семейството децата, които показвали признаци на привързаност били разделяни, така че приятелството било нещо, което не е изпитвал. Това било огромно препятствие.

"Често, когато създавме приятелство е на общи интереси, мнения", казва Бен. "Нямах нищо такова".

Бен се борил с депресия и самоубийствени подбуди. Една нощ през 1988 г. нещата ескалирали, по време на училищна екскурзия в централна Австралия. Той бил облян в сълзи, когато учителката му се приближила към него и му напомнила, че всички други деца се познатвали от малки.

"Ще отнеме време. Ще трябва да се научиш как да общуваш с тях. Те са отворени за това, но е твоя работа", казала му тя.

Бен приел съвета й присърце. Започнал да изучава как се държат останалите, анализирал до какво водят действията им и си вадел изводи. По същото време го извадили от детския дом и го настанили в приемно семейство. Почнал да ходи на църква и да се чувства у дома си в новия стар свят.

В крайна сметка той се оженил, имал две деца - вече на 18 и 20 г. Намерил си работа и в голяма компания, където останал 22 г. През цялото време останал близък с баба си, майката на неговата майка, и често се отбивал в къщата й. Истинската му майка, Джой, заминала отвъд океана, и също посещавала своята майка, когато си идвала. През 2006 г., съвсем случайно, Бен и Джой се срещнали на гроба на бабата на мъжа.

Не били говорили откакто Бен разбрал, че Джой е истинската му майка преди почти 2 десетилетия. Тогава Джой му казала, че не иска да има нищо общо с него. "Не си прави труда да чукаш на вратата ми, ще я затворя в лицето ти", казала родната му майка.

С времето обаче омекнала, а религията научила Бен на прошка.

"Тя е била обещала на Ани да не комуникира с мен. Това не значи, че н есе р притеснявала, не е имала желание за връзка или обич", обяснява днес мъжът. Джой останала близка с Ани, но държи връзка и с Бен.

През 2012 г. Джой задала неочакван въпрос на своя син - дали той би отишъл с нея да видят Ани, която живеела в дом за възрастни. Вече доста възрастната жена имала деменция. Не е прекарала и ден в затвора. Всъщност, всичко, което й се е стоварило на главата е глоба от 5 000 австралийски долара за подправяне на документите на три от децата. Нямало достатъчно доказателства, за да бъде обвинена в нещо повече.

Бен обаче бил любопитен и се съгласил. Когато отишли да видят Ани, тя разпознала Джой. Нямала обаче и представа кой е Бен. Той прелиствал фотоалбум в стаята й и разбрал, че всъщност гледа снимки от собственото си детство.

Това било последният път, в който я видял. Ани умряла на 97 г. Бен казва, че "няма да танцува на гроба й", но почувствал успокоение, когато тя си отишла. Според него, тя останала оплетена в собствените си фантазии и никога не съжалила.

Да я видя как създава и поддържа лъжата, да вреди на хората... Знаех, че е отвъд онова, което наричаме разкаяние", казва той.

Всички деца в Семейството са били наранени по някакъв начин, казва той. Но Бен, със стабилната си работа, съпруга и две деца се смята за късметлия.

"Калибрирах се към реалността", простичко обяснява едно от Децата на Семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase