Снимки: Reuters

Конър Бетс бил момче, което будело притеснение. След като уби девет души при масова стрелба в град Дейтън, САЩ, детайли за миналото му тепърва ще изплуват. Едно е ясно – всички дълго време са знаели, че Бетс може да извърши нещо, но никой не го е спрял.

Още по темата
"Казваше ми за гласовете, които чува в главата си", разказва бившата приятелка на Бетс - Линдзи Дол. Той има богата история, която включвала побой над момичета, фантазии за убийство, притежание на списък с хора, които да застреля. Не се появил на училище с месеци, след като един ден полицейски ван спира пред сградата и го прибира.

Само няколко часа по-рано, 21-годишно момче уби 22-ма души в Ел Пасо. Случилото се показва колко трудно е всъщност да проследиш хората, които представляват заплаха. Дори и при съществуването на списъка с "червени флагове", който направиха Доналд Тръмп и Републиканците.

Според него оръжия не трябва да притежават хора, които имат психически болести, извършвали са нападения или домашно насилие. Но това, което историята ни показва е, че доста често онези, извършили масови стрелби в САЩ, минават между капките.

За да заработят "червените флагове", някой трябва да започне "да ги развява".

Между 2000 и 2013 масовите убийци са 63. Всички те са имали притеснително поведение, което хората около тях са забелязали. Често са имали фантазиите да извършат определен вид насилие. Но според проучванията, повечето хора предпочитат да се отдалечат и да не направят нищо, пред това да се обадят в полицията.

Най-често хората, които забелязват тези "червени флагове", са близките и приятелите на убиеца. Те изпитват лоялност към нападателя и отказват да повярват, че той може да извърши нещо лошо.

Някои от съучениците на Бетс вярват, че полицията не се справя оптимално с неговия случай.  Те си спомнят, че властите не взели на сериозно притесненията им относно него.

"Имаше много признаци на това, че е психопат, но хората в този град се интересуват повече от спорт, отколкото от психическото здраве", казва Тейлър Голд, която била приятелка на сестрата на Бетс – Меган. Момичето си спомня, че веднъж той я хванал за гърлото и я блъснал в стената и не я пуснал, докато другите момичета не се разкрещели.

Тя вярва, че след като се е върнал на училище след дългото си отсъствие, той се е почувствал изолиран и притиснат. "Някой трябваше да го наблюдава", категорична е Тейлър.

Много училища вече прилагат система, с която да контролират ученици, които показват тези "червени флагове" и може би са опасност за обществото. Но често всичко приключва с завършването на училище. Някога младежите, предизвикващи притеснение, вече са сами и няма кой да ги наблюдава.

Според Мат Дохърти, бивш служител на тайните служби, бизнесът из цялата страна усеща нуждата от програми за оценка на заплахата. На някои работни места те вече са въведени. Така полицията успява да предотврати друг кървав инцидент – мъж, който е бил уволнен и с психически проблеми, отишъл да си купи оръжие. Полицията го проследила, свързала се с жена му, която признала, че той вече не си пие медикаментите, арестувала го и отнела пистолета му завинаги.

Но не всички фирми имат подобна програма. А веднъж напуснат ли училище, контролът над децата приключва. Няма безопасна мрежа, няма кой да ги наблюдава, за да не купят пистолет, с който да убият десетки други хора. Понякога да спреш бъдещия убиец в Америка е въпрос на прост късмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase