Снимки: Reuters

На 21 юли в храсти, близо до жилището й в Санкт Петербург, е открито тялото на активистката Елена Григориева. Осем удара с нож в лицето и гърба отнемат живота й. Но три седмици по-рано, предупреждението за фаталния й край е пред очите й. Елена не го взима на сериозно.

Когато открива името си в списък с хомосексуалисти, които да бъдат убити, публикуван в хомофобски сайт, тя го приема като шега. Групата, носеща името SAW, като едноименната кървава поредица, обещава на страницата си "малки, много опасни и жестоки подаръци" на много ЛГБТ активисти.

Във Facebook Елена веднага изразява мнението си относно публикацията. "Това са само заплахи. Престъпления не се извършват така", пише 41-годишната активистка. Но не знае колко много греши. Три седмици по-късно смъртта й ужаси хомосексуалната общност в Русия. Разследването обаче не намира връзка между убийството й и заплахите. Полицията дори не смята хомофобията като възможна причина за престъплението и намеква, че Елена била алкохоличка, която "често пиела" и най-вероятно е убита от "приятел по чашка". По-късно въпросният "приятел" е задържан, по-късно освободен, а друг запозодрян бе арестуван.

В продължение на една година сайтът SAW e онлайн и публикува имена и снимки на мишените си. "Възнаграждение" е предлагано на всеки, който ги атакува. По искане на активистка от Екатеринбург през юли сайтът най-накрая е блокиран. Закрита бе дори страницата му в Телеграм.

За хомосексуалистите в Русия хомофобията не е нещо ново. Те нон стоп се сблъскват с враждебност и насилие. Свикнали са дори с убийствата. Но фактът, че има сайт, който призовава за "лов на гейове", който остава толкова дълго време ненаказан, е нов изблик на заобикалящата ги омраза.

"Не знам кои са тези хора, но за мен е от значение, че хора с такива идеи в главата живеят сред нас. - обяснява пред АФП Михаил Тумасов, чието име също е в списъка на SAW.  - Много хора биха искали наистина да направят това, с което SAW ни заплашва. Сред тях е популярна идеята, че да се убиват хора заради тяхната сексуална ориентация не само е нормално, а и благородно".

Естествено, властите не правят почти нищо, за да се противопоставят на тази идея. Разгневен, активистът Игор Кочетков пише във Facebook: "Ако смятате, че хора като нас не заслужават защита, намерете си друга работа". А полицията си изми ръцете - те заявиха, че не могат да разследват сайта SAW именно защото е бил блокиран. Активистите виждат в това симптом на по-дълбока криза.

"Сайтът е опасен, защото пропагандира омраза. Той вдъхновява хора да извършват истински престъпления", твърди Алла Чикинда, говорителка на центъра за помощ на хората с ЛГБТ ориентация в Екатеринбург. Този център е получавал заплахи, подобно на други организации. Подобно на Елена, тя не приема заплахите на SAW напълно сериозно, но въпреки това е наредила да се инсталират камери за видеонаблюдение в околността.

Съвсем доскоро хомосексуализмът се смяташе за престъпление в Русия. През 1993 г. се прави първата крачка в посоката на приемствеността, а през 1999 година е премахнат от списъка с психични заболявания. Но напредъкът бе кратък - през 2013 г. Русия прие закон, забраняващ "гей-пропагандата" пред непълнолетни. Изведнъж започна да се усеща напрежение сред активната гей-общност.

На срещата на Г-20 в японския град Осака през юни руският президент Владимир Путин, който постави защитата на семейството и на "традиционните ценности" в центъра на своята политика увери, че в Русия правата на хомосексуалистите се спазват, но също така се изказа иронично за западните страни, в които "изобретиха пет или шест пола". Той дори включи трансформърите като един от тях.

Виталий Беспалов, редактор на интернет гей-портал, насочен към гей-общността, също не смята, че SAW е група на "истински убийци", но смята, че нейните призиви за убийство може да бъдат чути от "откачалки". "Те изпитват истинско чувство за безнаказаност. Знаят, че с това не рискуват нищо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase