Снимка: Reuters

Полското издание "Газета Полска", което е близко до правителството, разпространи днес стикери с анти-ЛГБТ послание, което предизвика негативна реакция на опозицията и на американския посланик, предаде Франс прес.

Още по темата

Полякиня принтира икона с гей дъга – грозят я две години затвор

Правата на ЛГБТ общността се превърнаха в тема на сериозен дебат в католическата страна преди парламентарните избори тази есен, пише БТА.

Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, който заяви по време на изборите за Европейски парламент през май, че ЛГБТ общността е заплаха за Полша, превърна този въпрос в един от приоритетите за кампанията на партията си. На стикерите има голям черен кръст, зачертаващ дъгата, която е символ на ЛГБТ общността. На тях има и надпис: "Това е зона без ЛГБТ".

Надписът е във връзка с движението, зародило се след изказванията на Качински, което на нивото на местни организации, често свързани с "Право и справедливост", обявява определени зони за "свободни от ЛГБТ идеологията".

Разпространението на стикерите бе извършено след един уикенд, белязан от нападение на футболни запалянковци с ултранационалистически възгледи срещу участниците в гей парад, организиран в град Бялисток, Източна Полша.

Премиерът Матеуш Моравецки осъди насилието, но не и анти-ЛГБТ кампанията.
Политици от левия политически спектър обявиха, че в неделя в Бялисток ще организират демонстрация под надслов "Зона, свободна от насилие".

Полското правителство разкритикува днес посланика на САЩ в Полша Джорджет Мосбакър за изразената от нея подкрепа за сексуалните малцинства, след като тя се изказа критично по отношение на "Газета Полска".

Най-скорошните социологически проучвания сочат, че "Право и справедливост" има шансове да спечели изборите през октомври, отбелязва Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase