Снимка: Facebook

През последните няколко дни социалните мрежи са залети със снимки на възрастни. Причината – новата мания по руското приложение FaceApp, което може да ви покаже как ще изглеждате като възрастни.

Но като всяка една технология, която включва в себе си изкуствен интелект, FaceApp предизвика редица притеснения. Ами ако всички снимки на телефона ни биват изтеглени и изпратени в сървър в Русия?

Приложението привлече толкова много внимание, че дори конгресът на САЩ обяви, че има вероятност FaceApp да представлява опасност за националната сигурност на САЩ. Чък Шумър, член на американският сенат, дори призова ФБР да разследва приложението. Според него, то представлява риск за поверителността на данните на потребителите.

Но не, FaceApp не изпраща снимките ни на руснаците без вашето позволение. Леката паника бе предизвикана от потребител в Twitter на име Джошуа Нози, който предположи, че руската компания, създала приложението през 2017 година, крои нещо.

Но това не е така – пред Forbs програмистът с псевдоним Елиът Андерсън (като героят от сериала Mr. Robot) и истинско име Баптис Робърт, изтегля приложението, за да провери сигурността му. Той открива, че FaceApp съхранява в сървърите на компанията само онези снимки, които потребителят е избрал да съхрани.

Но противно на информацията на Нози, тези сървъри дори не са в Русия. Приложението е руско, но по-голямата част от сървърите му се намират в САЩ и по-точно – в дата центровете на Amazon. Пред Forbs компанията споделя, че Google също държи част от сървърите в Ирландия и Сингапур.

Разбира се, главният офис на компанията се намира в Санкт Петербург, така че няма как някои от снимките да не бъдат видени и в Русия. Не е ясно колко служители на FaceApp имат достъп до снимките. Но едно е ясно – руските власти могат да поискат компанията да им предостави информация, ако имат нужда от нея, но ще им е много по-трудно да поискат такова нещо от Amazon.

След като е установено, че FaceApp качва на сървърите си само една определена снимка, която трябва да бъде обработена, въпросът, дали това представлява проблем за сигурността ни, остава.

Кадърът попада в сървърите на компанията за да бъде обработен. Също така снимката се използва за да учи алгоритъма и изкуственият интелект на приложението да става все по-добър и по-добър. Интересно е обаче, че тази обработка и обучение на алгоритъма могат да станат и на самото телефонно устройство, вместо далечен сървър, след като Android и iOS имат такива опции. Но FaceApp предпочита да прави нещата по старомодния начин.

Като повечето приложения и FaceApp може да има достъп до различни функции на телефона, като локация и галерия. Ако потребителите искат да са максимално защитени, те просто трябва да променят настройките на това до кои функции ще ма достъп до приложението.

Пред Forbs създателят и собственик на приложението Ярослав Гончаров е категоричен, че данните на потребителите не се използват неправомерно и всеки, който желае, може да изтрие цялата информация за себе си от FaceApp, а повечето снимки биват изтривани от сървърите им след 48 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase