Снимка: БТА

Германката Урсула фон дер Лайен беше избрана за следващ председател на Европейската комисия, след като за нея гласуваха 383-ма от 733-ма евродепутати.

Тя е първата жена, заемаща поста, в историята на ЕС и втората германка от 60 години насам.

Номинираната от европейските лидери бившата министърка на отбраната на Германия спечели поста само с 9 гласа от изисквания минимум от 374 гласа. 327 бюлетини бяха против, 22-ма се въздържаха, а 1 евродепутат е пуснал недействителна бюлетина.Това е по-слаб резултат от постигнатия от действащия шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който беше избран с 424 от 729 гласа.

Още по темата

Фон дер Лайен ще встъпи в длъжност на 1 ноември, като преди това ще си подбере еврокомисари от предложени й от страните членки кандидати.

Сутринта в Европейския парламент в Страсбург Урсула Фон дер Лайен направи всичко възможно, за да умилостиви проевропейските групи на социалисти, либерали и зелени и да получи подкрепата им, но не предложи нито една нова идея, която вече да не изговаряна в Брюксел.

Тя толкова се постара, че предизвика гнева на съпартийците си от ЕНП като не акцентира в програмната си реч на техните приоритети за защита на границите, сигурност, свободен пазар, търговия, а отдели повече време на желанията на другите групи.

На зелените тя обеща проект за “Зелен договор за Европа” още през първите 100 дни на управлението си, както и узаконяване постигането на въглеродно-неутрална икономика в ЕС до 2050 г. На Източноевропейците - фонд, от който да се финансират проекти, помагащи на по-бедните еврочленки да постигнат чиста икономика. На Зелени и на социалисти - въвеждане на минимална работна заплата и създаване на фонд за обезщетения за безработица, съобразени със стандарта на живот във всяка страна. Либералите получиха исканата от тях подкрепа за ревизия на правилата за избор в ЕС, както и обещание за въвеждане на механизъм за контрол на спазването на върховенството на правото за всички страни членки. Фон дер Лайен обеща той да действа паралелно с действащите вече процедури по чл. 7 от Лисабонския договор, която е задействана срещу Унгария и Румъния, както и мониторинга за борбата с корупцията, който се прилага спрямо България и Румъния.

Германската кандидатка обеща въвеждането на нови данъци - върху цифровите компании и въглероден, който ще се събира при влизане в ЕС.

Фон дер Лайен се ангажира да подкрепи даването на законодателна инициатива на Европейския парламент. Обещанието й да работи за подобряване на системата на водещи партийни кандидати за висшите позиции в ЕС обаче предизвика смях, тъй като тя беше номинирана точно заради провала на съществуващата система.

Новата шефка на Еврокомисията ще предложи нов проект на европейска политика за даване на убежище и миграция, която ще предвижда солидарност към граничните държави, които са подложени на по-голям натиск, но не даде подробности. Предложението на сегашния председател на Еврокомисията Юнкер е блокирано от страните членки, тъй като се основава на въвеждането на квоти за преразпределение на дошлите по границите мигранти навътре в Съюза.

ЕС ще продължи да помага на страните, които произвеждат мигранти, за да ги спре да идват към Европа и ще развива своя отбранителен съюз, оставяйки водещата роля на закрилник на НАТО. Фон дер Лайен изрази готовност за ново отлагане на Brexit, ако Лондон не е готов да излезе от ЕС на 31 октомври и обеща допълнителни гаранции за младите и децата. Тя заяви намерение да впише насилието над жените като криминално престъпление в Лисабонския договор и се зарече да подпише Истанбулската конвенция от името на ЕС.

Германката заяви, че за нея единството, мирът и европейските ценности са водещи принципи на управление.

Европа е като дълъг брак. Любовта може да не е толкова силна, колкото в първите години, но става по-дълбока. Да живее Европа”, заяви Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите в Страсбург в първата си програмна реч, след като в началото на месеца беше изненадващо номинирана от европейските лидери за председател на Европейската комисия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase