Общ преглед
Летящ човек, дронове и роботи грабнаха вниманието днес на традиционния военен парад по случай националния празник на Франция, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Известният френски изобретател Франки Запата прелетя на височина няколко десетки метра над парижкия булевард Шан-з-Елизе. Той демонстрира летяща платформа за войници, която е снабдена с пет малки реактивни двигателя, т.нар. Флайборд еър (Flyboard Air).

Друга новост, която бе демонстрирана днес, бе мултифункционалният робот с четири колела Стамина (Stamina), разработен от френско-германския научно-изследователски институт "Сен Луи". Роботът може да се насочва без Джи Пи Ес (GPS), да анализира изображения от околната среда и да прави сравнения със заложена в паметта му информация.

Показан бе и роботът Колос (Colossus), който тази година бе използван при потушаването на пожара в катедралата "Нотр Дам". Той може лесно да преодолява препятствия, а изображенията от неговите телекамери бързо се предават на екрана на оператора.

В небето над Шан-з-Елизе прелетя и безпилотният летателен апарат Блек хорнет (Black Hornet). Това е миниатюрно разузнавателно средство. Дълго е едва 16 см и тежи 33 грама.
Френските въоръжени сили от 2016 година активно използват тази норвежка разработка при операции на френските сили "Бархан" в борбата с ислямските терористи в зоната на страните от района Сахел.

Войници от едно от ударните подразделения, представени на парада, бяха екипирани с екзоскелети, които многократно увеличават силата на войника, позволявайки с лекота да се пренасят 100-килограмови товари на големи разстояния.

Парада приема френският президент и Върховен главнокомандващ Еманюел Макрон. След като излезе от Елисейския дворец, той тържествено обиколи строените военни части и се качи на трибуната за гости. Там, освен него и други френски официални лица, са и чуждестранни лидери, сред които германската канцлерка Ангела Меркел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

ДПА предаде, че преминавайки по главния парижки булевард "Шанз Елизе"с кортежа си, Макрон е бил освиркан от група протестиращи, наброяваща между 20 и 50 души, застанали сред зрителите, дошли да наблюдават парада. Част от тях пуснали жълти балони - символ на протестното движение на "Жълтите жилетки".

Вчера Макрон обяви създаването на център за военно-космическо командване на Франция, а днес военната министърка Флоранс Парли съобщи, че той ще бъде разположен в южния френски град Тулуза - център на френската авиокосмическа индустрия. Тя добави, че до 10 дни ще бъдат съобщени допълнителни сведения за този център.

Главната тема на парада е военното сътрудничество на страните от Европейския съюз и в частност изложената преди година от Макрон Европейска инициатива за намеса. В тази програма, предвиждаща съвместни действия в случай на извънредни военни и хуманитарни кризи, заедно с Франция ще участват още 10 страни. Именно техни представители откриха парада, преминавайки по "Шанз Елизе" с военните си символи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар