Скопие бил център на разузнавателните дейности. Снимка: БТА

Сръбският депутат Мирослав Дрецун замеси България в шпионски дейности срещу Сърбия, информира македонският телевизионен “Канал 5“.

Сръбските власти подозират, че страната се опитва да блокира процеса на намиране на решение на проблема между Сърбия и Косово, предаде "Фокус".

Това е позицията на председателя на парламентарната комисия по Косово и Метохия в сръбския парламент, Мирослав Дрецун, който заяви в петък вечер по сръбската обществена телевизия РТС, че в Скопие действа разузнавателен център, който работи срещу интересите на Сърбия.

Според Дрецун екипът на разузнавачите е сформиран преди два месеца и, както каза той, е бил маскиран като представителство на голям западен автомобилен производител в Скопие и е съставен от оперативни работници от Македония, Албания, България и Германия.

Македония се превръща в център за активни разузнавателни действия срещу Сърбия, а Заев просто не е искрен, когато предупреждава за възможна дестабилизация на региона, смята той.

Всяко постигане на компромисно решение е основен стълб на стабилизирането на този регион. А липсата на компромисно решение между Белград и Прищина е подготовка за нов спор в региона и за реализацията на Велика Албания. Според сръбския депутат Заев трябва да знае много добре това, ако вземе предвид интересите на собствената си страна, която представлява.

От македонското правителство отказаха да коментират твърденията на Дрецун. Те казват, че изявленията на премиера Зоран Заев по въпроса за Сърбия и Косово са за изграждане на приятелство чрез диалог и отхвърлят всякакви разговори за "пакт срещу Сърбия".

Анализаторът Исмет Рамадани смята, че твърденията на Дрецун не издържат. Той каза, че е от интерес за Македония да се решат проблемите между Белград и Прищина и не изключи възможността зад обвиненията на Дрецун да стоят сръбските служби, подтикнати от руското влияние.

Телевизията припомня, че преди две години, когато Белград изтегли целия персонал от сръбското посолство в Скопие, причината според сръбския президент Александър Вучич е била, че сръбските власти са установили, че срещу страната са извършвани разузнавателни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase