Снимка: архив, Reuters

Намушкани, пребити и дори изгорени живи жители: междуетническите бунтове, които взеха близо 200 жертви преди 10 години в Синцзян-Уйгурския автономен район, днес са нещо невъобразимо в този китайски регион, превърнал се в истинска полицейска държава.

На 5 юли 2009 г. регионалната столица Урумчи стана сцена на нечувано насилие, когато членове на тюркското и мюсюлманско уйгурско малцинство нападнаха членове на етноса хан, най-многобройният в Китай, съставляващ 92 на сто от населението, пише Франс прес.

Но през последните години, след нова серия от довели до жертви атентати, властите въведоха драстични мерки: камери навсякъде, биометрични данни, полицейски блокади, портали за откриване на метални предмети.

Китай е заподозрян също, че е интернирал до 1 милион души, предимно уйгури, в лагери за превъзпитание. Пекин отхвърля тази цифра и говори за "центрове за професионално обучение", целящи да се борят срещу ислямистката радикализация.

Мерки, които позволиха подобряването на сигурността

Вицепредседателят на Синцзян-уйгурския автономен район Еркен Туниязи, уйгур, заяви миналата седмица пред Съвета по правата на човека на ООН, че от три години насам в региона не е извършвано терористично нападение.

Но асимилацията на местните етнически малцинства, съставени предимно от мюсюлмани и запазващото се неравенство между китайците от уйгурския етнос и от етноса хан, продължават да подклаждат недоволство, отбелязват експерти.

"Съществува взаимно недоверие", заявява пред АФП Реза Хасмат, преподавател в университета на Алберта, Канада, специалист по междуетническите отношения в Синцзян-уйгурския автономен район.

Със свръхзасилените мерки за сигурност "можете да спрете всяко потенциално насилие, но това ще породи в цяло поколение уйгури известно недоверие към китайците от етноса хан", смята той.

Синцзян-Уйгурският автономен район от няколко десетилетия е засегнат от водещи до жертви нападения, приписвани на уйгурските сепаратисти. Но бунтовете през 2009 г. отбелязаха повратен момент.

През последвалите години разделението между двете групи "само нарастваха", подчертава Джоан Смит Финли, специалистка по уйгурска култура в Университета на Нюкасъл.

"Винаги е доста напрегнато", обяснява тя, базирайки се на посещение в Синцзян-Уйгурския автономен район миналата година. "И всичко е само преструвка с цел да се прикрие истинското положение".

Центровете за интерниране задълбочиха още повече пропастта между уйгури и китайци от етноса хан.

Миналата седмица пред ООН Еркен Туниязи ги представи като "успех", който е позволил на жителите "да се отдалечат от влиянието на тероризма и екстремизма".

Бивши интернирани обаче заявиха, че са били изпратени в тези лагери само заради носенето на дълга брада или було.

Бизнесмен от съседен Казахстан разказа, че е видял други задържани мюсюлмани, които са били задължавани да пеят патриотични песни всяка сутрин или да ядат свинско.

От 2017 г. насам джамиите и религиозните обекти в Синцзян-Уйгурския автономен район бяха разрушени или куполът им беше свален, показват сателитни снимки.

Що се отнася до базираните на етническа принадлежност проверки, те са нещо обичайно и засягат предимно уйгурите.

"Китайците от етноса хан се ползват с известно благосклонно отношение. Не им се налага да понасят същото наблюдение", заявява пред АФП Тимъти Гроуз, преподавател по китайски изследвания в американския Технологичен институт Роуз-Хълман.

"Това със сигурност засилва дискомфорта между двете общности".

Етническите малцинства в Китай се асимилират постепенно

Официален документ на централното правителство от 2018 г. призовава за увеличаване на използването на китайския в Синцзян-Уйгурския автономен район, за да се гарантира владеенето му от уйгурските ученици.

Държавата пропагандира впрочем и браковете между етносите. Засега обаче без особен успех.

Асимилацията се засилва и с пристигането на китайци от етноса хан, дошли в Синцзян-Уйгурския автономен район от други части на страната: техният дял нарасна силно в периода от 1949 г. (шест на сто) до 2015 г. (37 на сто), според последните официални статистически данни.

Приток на население, който може да засили междуетническото напрежение, ако най-добре платените работни места останат привилегия на новопристигналите, подчертава Хасмат.

"Това се превръща в порочен кръг", в който китайците от етноса хан благодарение на връзките си заемат най-доходоносните постове и след това наемат хора от своята общност, смята изследователят. "Така малцинствата се оказват изключени от най-добрите работни места с най-високи заплати". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase