Снимка: Булфото, архив

Мъжът, който метна сина си от виадукт край Габрово, е доста объркан в показанията и мислите си. Но категорично се опроверга една от версиите, че детето е паднало само.

Той е криминално проявен и има осъдителна присъда, каза на брифинг областният директор на ОДМВР Габрово ст. комисар Борислав Муеров.

Муеров обясни, че в деня на инцидента след подаден сигнал от граждани на моста край Габрово са изпратени полицейски екипи, екипи на пожарната и на "Спешна помощ".

"На място се установява лицето, което се намира на парапета от външната страна на виадукта. И се започват беседи с него във връзка със състоянието му. От проведените близо три часа беседи в последния момент бяха предприети действия по изкарването му от рисковата зона", заяви той.

Чак впоследствие е открито и тялото на детето в река Янтра.

"Първоначалната версия на мъже беше, че детето е паднало там самоволно. След което от проведените оперативно-издирвателни мероприятия и извършения оглед на местопрестъплението лицето даде пълни самопризнания. Всичко това е документирано, назначени са всички експертизи и е докладвано на Окръжна прокуратура", заяви Муеров.

Той обясни, че мъжът не е работил в системата на МВР или Министерството на отбраната, каквато информация се е появила.

"Лицето е криминално проявено – за кражба и за средна телесна повреда, за което има осъдителна присъда от 8 месеца, която е излежало", заяви Муеров.

Той посочи, че на 27 юни жената, с която мъжът е живеел на семейни начала, е била обявена за издирване от нейната майка.

"Предприети са всички действия за общодържавно издирване. В последствие биват проведени разговори с жената. Тя не е искала никой да знае къде се намира – единствено нейна приятелка е знаела местонахождението, което в последствие намираме. Тя не е подавала сигнали в полицията", каза още директорът на МВР – Габрово.

Майката на хвърленото от моста дете се е страхувала да подаде сигнал срещу мъжа си, защото е била заплашвана, заяви от своя страна окръжният прокурор на Габрово Надежда Желева.

Желева посочи, че са извършени проверки на местопроизшествието, на мястото, на което е намерен трупът, и в жилището, в което е живеело семейството на пострадалото дете.

"Към момента можем да кажем, че имаме достатъчно събрани доказателства, които късно снощи ни послужиха за привличане на обвиняем и то с изключително тежка квалификация на извършеното престъпление. Става въпрос за бащата, който умишлено и по мъчителен за собственото си дете начин го е умъртвил чрез хвърляне от този висок мост", обясни тя.

Окръжният прокурор уточни, че късно снощи са били проведени разпити на майката на детето и на обвиняемия.

"Бяха направени пълни признания от обвиняемия. Към настоящия момент той е с прокурорско задържане до внасяне на искането за взимане на постоянна мярка, което ще бъде направено днес", посочи Желева.
По думите й - бащата казал, че откакто е изчезнала съпругата му, той е изпитвал затруднения в отглеждането на 5-годишното дете.

"И понеже не е намерил друг изход, това е бил начинът, по който е намерил решение на проблема със затрудненията си", заяви Желева.

Майката не е подавала сигнали към полицията, тъй като била заплашвана, че ще бъде убита или ще й вземе детето. Мъжът й не работел, тя го издържала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase