Снимка: БТА

Новият саркофаг, който трябва да покрива "Чернобил“ бе показан на журналисти преди дни, малко преди да бъде предаден в ръцете на украинското правителство.  Той бе построен за няколко години и преместен на ядрената електроцентрала през 2016 година.

Огромната структура струва 1,5 милиарда евро, които са били събрани от Европейската банка за реконструкция и развитие от 45 държави, Европейския съюз и 715 милиона евро лични средства. Най-големият дарител е Украйна, която превежда близо 100 милиона евро в полза на международния проект.

Металният купол със своите 36 хил. тона и 108 метра височина, беше поставен над зейналата дупка, оставена от избухването на ядрото на реактор 4 през 1986 година.

Той не просто ще предпазва от разпространяване на радиацията, но е и достатъчно широк, за да започне неговото безопасно разрушаване.  На журналистите бе показана не само вътрешността на саркофага, но и всички системи и технологии, които ще се грижат за безопасността.

Девет години отнема построяването на Новият чернобилски саркофаг, който ще трябва да предпази света от разтопеното ядро и близо 200 тона радиоактивен материал. Той е най-голямата подвижна структура, построявана някога и се очаква да предпазва Европа от "Чернобил“ в следващите 100 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase