Снимка: БТА

Днес във френската столица и околностите й или в така наречения район Голям Париж за последно ще могат да се движат без ограничения превозни средства от нисък екологичен клас, включително и дизелови леки автомобили, регистрирани до 1 януари 2006 г., предаде ТАСС, като се позова на в. "Паризиен".

Властите на Париж разпоредиха всички коли, попадащи в категорията CritAir4, един от седемте съществуващи във Франция екологични класа, от 1 юли да не се движат в столицата и околностите й.

Става дума за леки коли и за микробуси, пуснати на пазара до 2006 г. и отговарящи на стандартите Евро-3. Освен това забраната касае и мотоциклетите и мотопедите, които са по-стари от 2005 г. и дизелови камиони, пуснати на пазара от 2006 г. до 2009 г.

За леките коли забраната ще действа само в делничните дни. За товарните автомобили с тегло над 3,5 тона и автобусите от съответния екологичен клас или от по-нисък клас, в който и да е ден от седмицата се забранява да влизат в пределите на така наречения перифериен булевард, който е околовръстното шосе на Париж.

Ограниченията не касаят движението по самия булевард. Глоба за неспазване на правилата ще се налага и възлиза на 135 евро за камиони и на 68 евро за леки коли и мотопеди. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase