Снимки: Reuters

Баща и дъщеря – малката й ръчичка е около врата му, главите им са покрити с черна тениска, около тях плуват кенчета от бира. Телата им лежат с лице надолу в мътната вода на река Рио Гранде, близо до мексиканската граница. 26-годишният Оскар Алберто Мартинез Рамирез и 2-годишната Валерия се опитвали да прекосят границата, ала силното течение на реката ги отнесло и... удавило.

Снимката напомня на кадъра, заснет през 2015 г. на 3-годишното сирийско момче Алан Курди, който се бе удавило край гръцки остров. Но дали тя ще има същото въздействие върху американците, както снимката на Курди, която трогна цяла Европа, предстои да разберем. Едно е ясно – суровият кадър показва точно колко опасно е пътуването на мигрантите, които търсят спасение в САЩ.

Според журналистите от CNN, бащата първи влязъл във водите на Рио Гранде. Той се обърнал, за да потърси съпругата си, но реката започнала да го носи. Малката му дъщеричка го видяла и скочила след него. Той се опитал да я спаси, ала не успял. И двамата загинали пред погледа на майката Ванеса Авалос.

"Молех ги да не тръгват, но синът ми искаше да заминат заедно, да спечелят пари, да си построят дом. Надяваха се да останат там няколко години и да спестят достатъчно, за да се върнат и да издигнат своята къща", казва през сълзи бабата на малката Валерия.

Според мексиканския вестник La Jornadа, позоваващ се на показанията на майката, семейството чакало два месеца да получи политическо убежище от САЩ. Осъзнавайки, че ще отнеме още толкова време да бъде приета и разгледана кандидатурата им и подтикнати от ужасяващата жега, майката, бащата и малкото момиченце решават да прекосят реката. Те били отчаяни. Ванеса твърди, че са получили хуманитарна виза от мексиканското правителство.

Новите мерки, които администрацията на Доналд Тръмп прие, за да ограничи миграцията от Мексико, принуждава търсещите убежище в САЩ да чакат на границата, докато молбите им бъдат разгледани. Процесът обаче може да отнеме не просто месеци, а години. За това те поемат по алтернативни, но много опасни пътища, в опита си да избягат от насилието и корупцията в Централна Америка. Мексико от своя страна също въведе ограничаване на мигрантите, които преминават през територията му.

Оскар Рамирез, дъщеря му Валерия и майката Ванеса били родом от Ел Салвадор. Министърът на външните работи на страната Александра Хил заяви, че страната й отново тъжи: "Моля ви, семейства, родители, не рискувайте! Животът ви е по-скъп от това.“

От началото на тази година десетки души са загубили живота си край границата с Мексико. В неделя 20-годишна жена, две бебета и едно малко дете бяха открити мъртви в парка Анзалдуа. Причината – топлинно изтощение. През април три деца и мъж от Хондурас се давят, след като сала им се обръща в Рио Гранде, а шестгодишно дете от Индия издъхва, след като температурите скачат до близо 40 градуса.

“Хората се отчайват и не могат да продължат да чакат. Просто искат да преминат. За това влизат в реката без никакви предпазни средства – никакви спасителни жилетки, нищо, което да им помогне. Винаги ми казват, че ако Бог иска те да успеят, значи ще преминат реката безопасно“, казва Исабел Турсиос, францисканската монахиня, директор на приюта "Каса дел Мигранте".

"Но не така трябва да се случват нещата. Трябва да им бъде позволено да прекосят моста. Всяко човешко същество има правото да мигрира“, допълва тя.

Съдба в кадър: Баща и момиченце се удавиха в търсене на свобода

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase