Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
МВР шефът Младен Маринов защити операцията, при която бяха обискирани офиси на кабелни оператори.

Маринов напомни, че тя беше проведена съвместно с Европол и по думите му касае много сериозен проблем както за имиджа на страната, така и за държавния бюджет. Днес засегнати от акцията ще протестират пред Министерския съвет.

"Дейностите, извършвани на тъмно, водят до щети за държавния бюджет“, настоя отново той след заседанието на правителството.

Още по темата

"Действията бяха насочени единствено и само към апаратура, излъчване на програмни продукти без съответния лиценз, което не засягаше доставката на интернет на крайните потребители“, посочи той. Маринов уточни, че действията под надзора на прокуратурата продължават.

Министърът защити и началника на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев, за когото протестиращите настояват да подаде оставка.

"Г-н Колев е достатъчно добър професионалист и това, което прави, е да спазва закона и да се бори с пиратството и всички незаконни дейности, касаещи интелектуалната собственост“, заяви началникът му.

При акцията миналата седмица бяха обискирани офиси на петима доставчици на интернет и кабелна телевизия в Южна България, като беше отнета техника. От прокуратурата обявиха, че щетите към национални и чужда телевизия са за милиони само за два месеца.

От Националното сдружение на кабелните оператори обаче смятат, че акцията е довела до финансови загуби за фирмите и обмислят дела. Освен че клиентите им са били ощетени, е била затруднена работата на местни институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар