Снимка: БТА

Регионални сили предупредиха за увеличаваща се военна заплаха в Залива след второто нападение срещу танкери за един месец при входа на Ормузкия проток, един от най-натоварените маршрути за корабоплаване в света, пише британският в. "Таймс".

Никой не е поел отговорност, но САЩ обвиниха Иран. Предварителното разследване на сходните нападения срещу четири танкера на 12 май сочеше към "държавен субект", определен от саудитски и американски служители като Иран.

Експлозиите този път бяха по-мощни, а щетите - по-големи, отколкото тези преди месец, но посланието и средствата за неговото поднасяне имат определени сходства, посочва британският в. "Гардиън".

Вчерашните нападения срещу два танкера в Оманския залив разтърсиха световните пазари и предизвикаха тревога в региона, който се готви за конфликт от известно време. Както при атаките през май, вестта за новите удари отново беше съобщена от медии, свързани с ливанската организация Хизбула и Иран, които излъчиха кадри от нападенията минути след тяхното извършване.

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите

Дори намека за създаване на пречки в Ормузкия проток е достатъчен, за да разтревожи пазарите. Честите и както изглежда, произволни нападения срещу танкери обаче засилват страховете за енергийната сигурност до ниво, невиждано от танкерните войни, следствие от войната между Иран и Ирак през 80-те години, при които бяха потопени или повредени 543 кораба във водите в района и които причиниха продължил три години хаос на енергийните пазари, изтъква изданието.

Конфронтацията между Иран и САЩ по начало се развива на сушата. Техеран затвърждава присъствието си в Ирак за сметка на Вашингтон, а в Ливан Иран почти доминира в политиката за сметка на Саудитска Арабия и САЩ. В моретата и океаните интересите на САЩ и на техните съюзници обаче са още по-уязвими, като се има предвид, че почти една трета от световния петрол и неговите вторични продукти се превозва с танкери, минаващи близо до бреговете на Иран, отбелязва "Гардиън".

Още по темата

Ормузкият проток е стратегически морски път, който може да вкара САЩ и Иран във война, пише британският в. "Дейли телеграф".

В борбата, която води със САЩ от 40 години, Иран никога не е имал никакви илюзии за силата на своя враг. Знаейки, че няма нито военната, нито финансовата мощ да неутрализира "Великия сатана", ислямският режим в Техеран вместо това се стреми да съперничи по начин, определян от стратезите като "асиметричен".

Тази стратегия включва въоръжаване на милиции, готови да водят партизански войни срещу американските съюзници, и разработване, отчасти тайно, на програма, която според Вашингтон е насочена към създаване на атомна бомба, отбелязва изданието.

Обвиненията, отправени от американския държавен секретар Майк Помпео, че Иран стои зад вчерашното нападение срещу два танкера, принуждават президента Доналд Тръмп да се изправи пред избор, който досега той избягва: дали да изпълни заплахата си, че Иран ще "страда много", ако бъдат застрашени интересите на САЩ, пише американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Според германския в. "Велт" след новото нападение срещу танкери Европейският съюз би трябвало да сложи край на ядреното споразумение с Иран.

Германското правителство определи нападенията срещу танкери като "сериозна провокация", която може да доведе до военен конфликт в региона, посочва в. "Билд".

Германското издание цитира правителствен доклад за ситуацията в Оманския залив, според който не е изключено зад атаките да стоят "разнородни сили в иранското правителство, които са заинтересовани от изостряне на напрежението". Германските власти смятат, че провокацията е "в състояние да предизвика военен конфликт, който не може да бъде в интерес на Иран", отбелязва вестникът. 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.