Снимка: Булфото

Видео 12.06.2019

Популизъм ли е субсидията от 1 лев на глас?

Днес, на първо четете, парламента прие партиите да получават само 1 лев субсидия за глас, а не досегашните 11. Преди гласуването, депутата от ДПС Делян Пеевски бе дори по-смел в предложенията си и заяви, че неговата партия ще предложи субсидиите напълно да отпаднат.

Още по темата

Според народния представител от ГЕРБ Мария Илиева, гласуваният 1 лев е точво това, което обществото иска и не е популизъм, а варианта на ДПС е прекалено краен и ще доведе до промяна на модела на финансиране на партиите.

"Този разговор отдавна е поставян на масата, той не е от днес. Още през 2016 година ГЕРБ е поставила въпроса, непосредствено след референдума, който беше проведен. Това не беше прието тогава, сега е моментът отново да поставим този въпрос, защото имаше непрекъснато говорене, насочено към ГЕРБ, че ГЕРБ само се възползва от субсидията", подчерта Илиева пред Bulgaria ON AIR.

Народният представител коментира още, че според разчетите най-много пари партиите харчат по кампании на различни избори.

С един лев за глас субсидия, според изчисленията, ГЕРБ ще има около 1,5 милиона лева и Мария Илиева обясни, че все още не се знае как ще се прави кампания за кметските избори през есента със значително по-малко средства.

"Всяка партия решава как и за какво да изразходва своите средства. Факт е, че някои от партиите имат телевизия, вестник, ние нямаме. Ние сме поели отговорността, ако бъде приета субсидията от 1 лев, да функционираме с тази субсидия", допълни още народният представител от ГЕРБ.

Мария Илиева каза още, че идеята за таван на субсидията за партиите не е добра, защото това значи всички да получават едни и същи средства.

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 6 дни

А Пееевски предложи 0 лв субсидия,със заявлението, че след това олигарси щели да яхнат партиите!?Ами ДПС като си има него, той олигарх ли е или клошар?Да не би да се изживява като Спящата красавица, а милионите му да не би да са мушмули?

19

Анонимен

преди 6 дни

Ако 2,5 млн. гласа референдум са популизъм, значи изминалите избори са афоризъм..

18

Борисов е прав

преди 6 дни

Референдума е ясен!
Народа си каза думата!

КВО Повече!????
Да идва второто гласуване!!!!!!!!