Снимка: БТА

Общо 659 души са покорили връх Еверест този пролетен сезон, съобщи Департаментът на туризма на Непал, цитиран от ДПА.

Още по темата

378 високопланински труженици, повечето от които шерпи, са помогнали на 281 алпинисти да стигнат до "покрива на света" откъм непалската страна на планината в периода 15-27 май.

Стотици приключенци си поставят за цел да стъпят на най-високата точка на планетата, достъпна откъм Тибет и Непал, и на други хималайски върхове през благоприятния пролетен сезон между месеците май и юни.

Тази година властите в Непал издадоха рекордните 381 индивидуални разрешения за изкачване на Еверест. Предишният рекорд беше постигнат през 2017 г. - 373.

Досега около 5000 души са изкачили успешно "покрива на света", като над 300 са загинали в това опасно начинание.

Тази година рязко скочи броят на жертвите, които взе планината в периода април-май, след като 11 алпинисти изгубиха живота си, припомня БТА.

Българският алпинизъм също даде своята жертва през сезона - в Хималаите загина Иван Томов. 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце. На слизане от върха обаче той загуби живота си.


 

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 седмица

По-добре е, че имат шерп с тях, иначе загиналите ще са още повече. Без шерпи и кислород случаите на изкачили върха ще са единични и това е генетично, заложено е в даденият човек, повечето хора не могат да се движат и да спят над 7500. Дори за добри и опитни алпинистиако си влачат багажа сами и не ползват кислород 4-ти лагер е таванът, не могат да минат 8хил. Поне някой трябва да ти изгражда лагерите и да изнася оборудването.

10

11

преди 1 седмица

До Елена Ефремова

А маа, овцa, ти пиеш ли си апчетата, ма?

9

Анонимен

преди 1 седмица

Комерсялен или не това е покрива на свтъ желаещите са много. Там човек триябва да е мн издражлив и подготвен защото не е ли подготвен човек и тръгне на горе това е равносилно на самообииство защото истощението е огромно и на вусочина нат 8000 метра или в зоната на смърта там падат повечето мераклии