В Моленбек всички се познават, сякаш са едно семейство. За много от жителите на квартала в беглийската столица Брюксел имиджът на техния роден дом е непонятен. В очите на хората извън Моленбек, това е люлката на екстремизма в Брюксел.

Именно от Моленбек са братята Салех и Ибрахим Абдеслам - организаторите на терористичните атаки в Париж и Брюксел. Това не значи, че и останалите жители на квартала са екстремисти, твърдят жителите на Моленбек.

"Вярно е, че те са от Моленбек, но можеха да са и от някое друго място. Целият свят ни мисли за терористи", обяснява 18-годишният Реде пред DW.

Моленбек – новата зловеща туристическа атракция

Братята Абдеслам не са едининичен случай, защото Моленбек е изпратила най-много младежи за Сирия от която и да е община в Европа.

Таксиметровият шофьор Каис живее от 19 г. в Моленбек и той смята, че опасността не е отминала и хората продължават да се радикализират и днес. На много места в квартала продължават да се събират екстремисти.

Каис смята, че на такива места се промиват мозъците на младите и ги надъхват срещу западните демокрации. Европа трябва да се отбранява срещу тези опити, категоричен е Каис.

Брюксел – резервна писта за атентаторите


"Това е слабото място на Европа, честно ви казвам. Европа е слаба, защото вие, европейците, не смеете да наложите собствените си ценности, а тези хора се възползват от това и правят каквото си пожелаят", отсича Каис.

Той е от имигрантите, които на балкона си е закачил белгийското знаме. Познавал лично братя Абдеслам и след атентатите в Париж и Брюксел се опитвал да помага на полицията, но без успех.

Според него политиците не искат да си признаят, че Белгия има проблем с тероризма.

Коментари Напиши коментар

62

....

преди 1 седмица

Ислямът няма място в Европа.Няма ислям ,няма радикализиране.Всички изповядващи сатанинската религия вън от европейските държави.

61

Анонимен

преди 1 седмица

Ти, самозван ариецо, само да те сбараме, две кожени глави сме.Очите ще ти се дръпнат, после ще се отворят кръгли, накрая ще се затворя завинаги.
Мислиш че е невъзможно да те намерим ли? Гледай филми.И не спи спокойно!

60

Чарлз Дарвин

преди 1 седмица

Ариец и дръпнат пълен нонсенс.Баннете го тоя собственик на Чайна Ресторант.Какъв ариец е тоя който се храни с кучета и плъхове.