Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Битката не е да се отсече нечия глава, а спорът е за политическата линия на партията и за това как функционира като вътрешна демокрация. Спорът е дали БСП остава социалистическа по идеология и проевропейска политическа сила или се превръща в популистка консервативна партия. Втората тенденция я виждаме през последните две години – с подчертано евроскептично говорене и с влизане на терена на т.нар. "патриоти". Това доведе и до втория мандат за ВМРО в Европейския парламент". Това каза пред БНР Сергей Станишев, председател на ПЕС и евродепутат.

По думите му въпросът е политическият доклад за представянето на социалистите на изборите, приет от Националния съвет на социалистите, да свърши работа на БСП да не повтаря системните си грешки. Той добави и че вътрешният диалог в БСП е тежко нарушен.

Още по темата

"Докато в партията не създадем атмосфера на взаимна чуваемост, а не на вътрешни войни, докато не започнем да разговаряме и да вземаме решения, отчитайки различните мнения, никой няма да ни връчи в ръцете управлението на държавата. Ако не можеш да осигуриш мир в собствената си партия, как ще осигуриш спокойствие и перспектива на държавата", отбеляза Станишев.

Той нарече "имитация на оставка" решението на Корнелия Нинова да се оттегли от председателския пост в БСП. Според него позицията ѝ е далече от поемането на отговорност.

Никой не е незаменим, каза Сергей Станишев в отговор на въпроса кой ще бъде лидер на БСП.

"Много пъти съм казвал, че не можеш два пъти да влезеш в една река. След като съм подал оставка, имам достатъчно ангажименти и отговорности. За мен битката не е лична", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase