Снимки: Reuters

На 12 години Шон Картър застрелва брат си. На 13 вече взима наркотици. Животът му, сякаш от самото начало, е предопределен да приключи или в улична престрелка, или зад решетките. Но съдбата има друга идея за него – сега той не просто е един от най-влиятелните музиканти, но има собствена марка шампанско и дял в Uber. А вчера оглави и новата класация на списание Forbes за най-богати рапъри в света.

През 1996 година Шон Картър се превръща в Jay-Z – мъжът, който покорява не само рап сцената, но и сърцето на Бионсе. Едно от най-големите му постижения е да убеди масата си фенове, че въпреки реките от пари, които формират огромното му състояние, Jay-Z все още има онова "улично държание“.

Музиката винаги е помагала на Шон да се справи с живота, най-вече, когато баща му е наръган фатално и майка му остава сама. На 12 г. прострелва брат си в рамото и изпада в паника, че ще отиде в затвора до живот. Но 16-годишното момче не повдига обвинения. Оръжията са навсякъде около Шон, но той никога повече не посяга към тях.

"Забравете, че съм станал известен. Оцелях, а много малко хора излизат живи от квартала ми“, казва в едно свое интервю рапарът.

На 13 започва търговия с кокаин и се пристрастява към чувството, което му носи и този „стил на живот на ръба“.  Стрелят по него три пъти, но остава невредим. „Все едно имаше ангел-пазител, който бдеше над мен“, казва той пред Опра.

И макар повече да не докосва огнестрелно оръжие, през 1999 година Шон все пак наръгва музикален продуцент в нощен клуб. Осъждат го на три години затвор.

В света на музиката Шон навлиза благодарение на своя учителка. Толкова се вдъхновява, че започва да продава CD-та от колата си, когато е готов с първите си песни. През 1996 година Jay-Z подписва първата си сделка с музикална компания след като десетки други са му отказвали. Тогава е на 26 години. 

Онези, които са му обърнали гръб, губят един от най-продаваните артисти в света - със 100 милиона продажби, 14 албума достигнали до първо място в класациите (повече дори и от Елвис) и 22 награди Грами. Forbes оценя музикалния му каталог на 60 милиона долара.

Осъзнал, че името му има голяма комерсиална стойност, Jay-Z е взел много парчета от пая – той има собствени видео игри, филми, отбор по бейзбол, дизайнер е на часовници, както и на марка цигари и серия от парфюми.

Но най-доходоносният му бизнес не е музиката, а компанията му за шампанско Armand de Brignac, която купува през 2014 г. Една от златните бутилки струва 235 паунда, а 30-литрова бутилка – 160 хил. паунда. И това далеч не е края на портофилото му, което включва десетки други компании, струващи милиони.

Тежките му дни в Бруклин са далеч в миналото. Сега Jay-Z и съпругата са собственици на множество имения и апартаменти и дори детска градина за децата си, която включва аудиосистема за 40 хил. долара.

Всичко, което Шон докосне се превръща в злато. Шампанското, конякът и дори Мерцедес Майбах са отразили скок в продажбите си, след като музиканта е бил забелязан в тяхната компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase