Снимки: Reuters

"Венеция в маслено“ се появи на бианалето нелегално, предизвиквайки смут, но и размисъл у посетителите на града. Нейният автор Банкси отново провокира обществеността, изобразявайки огромен круизен кораб в каналите на Венеция, обграден от малки гондоли. Полицията изгони артиста, който нямаше разрешително, от площад "Сан Марко", но след няколко дни, картината на Банкси се превърна в реалност.

Още по темата

На 2 юни огромен круизен кораб изгуби контрол и се блъсна в малко туристическо корабче на пристанището във Венеция. Капитанът твърди, че е започнал всички възможни процедури за избягване на удара, но така и не успява. Видеото, в което уплашените хора бягат от приближаващия лайнер, обиколи всички социални мрежи и отново запали дебата – трябва ли круизните кораби да акостират в центъра на историческото градче?

Сега властите се опитват да намерят баланс между икономическата нужда от туристи, но и тяхното ограничаване за доброто на града. Двете управляващи партии в страната също са на противоположно мнение. Министърът Матео Салвини обвини опозицията "Пет звезди“, че възпрепятстват опита му да ограничи лайнерите във Венеция.

Той вече няколко пъти се опитва да премести туристическите круизи на индустриалното пристанище "Маргхера“, но "Пет звезди“ казват "не“.

Опозицията пък е на мнение, че така се създава опасност туристически кораб да се сблъска с петролен танкер и ситуацията да стане много по-сложна. Преместването в "Маргхера“ можело да доведе и до "картички и снимки на хора, които позират пред фабрики, вместо в защитеният от ЮНЕСКО град“.

Но след като кадрите от блъскащият се в пристанището лайнер обиколиха света, от "Пет звезди“ смекчиха тона и се съгласиха, че големите кораби нямат място край Венеция... за нейно добро и доброто на лагуната.

Опитите за спирането на круизите в канала започват още преди години, когато става ясно, че големите вълни, които създават, само помагат на градчето, което и без това потъва, да изчезне под водата по-бързо.

"Това, което се случи във Венеция е потвърждение на това, което казваме от години – лайнери не трябва да навлизат в канала Джудека. От месеци се опитваме да ги преместим, вече сме близо до решението“, написа в своя акаунт в Twitter министърът на околната среда на Италия Серджо Коста.

Премахването на круизните кораби ще помогне малко и на проблема с огромното количество туристи, които заливат Венеция всяка година. Някога чумата е гонила хората от красивия град, но сега „чумата от туристи гони местните от Венеция“. В свое предаване BBC разказва колко трудно е станало за местните да живеят сред тълпите от хора.

През 1965 година 122 хиляди души са живели в града. Днес те са 54 хиляди. Големите кораби силно допринасят за това явление, а протестиращи граждани често се опитват да ги спрат да акостират в града.

Дори голямото наводнение през 2018 година не успя да отдалечи туристите от Венеция, които спокойно си газеха в придошлата вода. Според местните те мислят за историческото място като за "Дисниленд". Случвало се е дори туристи да питат "по кое време затваря Венеция?“.

Появи се и предложение чужденците да бъдат таксувани, като тези, които остават по-кратко и нанасят най-много вреда, да плащат повече, отколкото тези, които са решили да останат за ден или два в града. Според експертите обаче, това няма да намали тълпите и единственият начин ще е да се ограничи броят на хора, които могат да влязат във Венеция в определено време.

Много пристанищни градове по света са намерили начин да ограничат пристигането на круизни кораби, като ограничат достъпа до определен брой хора в най-натоварените сезони в годината. Така процедира  Филипинското правителство относно лайнерите, които спират на остров Боракай. Кметът на Дубровник също ограничи броя на туристите, дошли да обикалят стените на града заради Game Of Trones, на 4000 на ден. Други градове предприемат различни мерки, като спиране на рекламата за претъпканите туристически дестинации, но усиленото рекламиране на по-непознати, но красиви места, като в случая на Холандия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase