Снимка: Pixabay

През 2018 година тежка "гореща вълна“ удари Европа, а най-засегната бе Великобритания. Промените в климата заради глобалното затопляне що доведат до много повече горещи дни през следващите години, твърдят учени. А това ще доведе до... спад до производството на уиски.

След горещата вълна в Шотландия, много от производителите на алкохолната напитка се оплакват, че се наложило да спрат производството си, защото останали без вода.

"Изгубихме целия септември“, казва Калъм Фазър, собственик на дестилерията Glenfarclas пред The Guardian.
Целият месец е пропилян, защото производителите нямат нужното количество изворна вода – частният извор на дестилерията пресъхнал заради горещото време. А Фазър не бил сам в мъката си, друга дестилерия близо до Питлохри, наречена Edradour, също останала без вода.

Не е ясно до каква степен сушата в бъдеще ще засегне производството на уиски. Това, което се знае е, че миналата година горещата вълна бе 30 пъти по-силна от обичайното, а глобалното затопляне е допринесло за това. На Острова беше толкова горещо, че знаковите му зелени полета се обагриха в кафяво.

35 дестилерии има в района, в който се намира Glenfarclas. Това означава, че горещата вълна е повлияла на голям дял от индустрията, която има огромен принос за икономиката на Англия, а от 2016 г. насам, продажбите в отрасъла са се увеличили с 10%.

Глобалното затопляне ще доведе до още проблеми в Шотландия – по-топлото време означава по-малко сняг. След като няма какво да се разтопи, то няма да има и вода, която да допълни запасите от подпочвени води.  А вдигането на нивото на океаните също не е добре дошло за производителите. Много от дестилериите са разположени по река Спей, а друг – по брега на морето. Всички те ще се сблъскат с по-чести наводнения, след като приливите стигат все по-навътре в сушата.

За да защитят важният за производството на уиски град Елгин, властите отделиха 86 милиона паунда за мащабен строителен проект, който трябва да спаси града от хронични наводнения.

Производителите на уиски знаят, че им трябва стабилна обстановка, за да работят. За това те са се заели с мисията, да оставят по-малък въглероден отпечатък. През последните няколко години, вредните емисии от отрасъла са намалели с 22%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase