Снимки: Reuters

Търговската война между Китай и САЩ се превърна и във война на думи. Азиатската държава изпрати послание към своите граждани, което гласи: "Америка е зла. Не ходете там.“

В последните дни правителството е пуснало две нови предупреждения за пътуване в САЩ, а местните медии използват ожесточена анти американска риторика, съобщават от CNN.  Във вторник китайското Министерство на туризма разпространи съобщение, което предупреждава гражданите, пътуващи в Америка, че могат да станат жертва на "стрелба, кражба и обир“. Същия ден, Външното министерство на Китай предупреди за "повтарящ се тормоз“ от страна на властите в САЩ към туристи от азиатски произход. 

Още по темата

Войната на думи е наистина жестока

Комунистическата партия започна пропаганда благодарение на държавните медии. В свои репортажи те обвиняват САЩ в "търговски тормоз“ и "хегемония“. А в статия, публикувана преди дни във в. People's Daily, Америка е обявена за "враг на света“.

В пропагандните материали китайците цитират всеки, който е казал и думичка срещу врага – от френския президент Еманюел Макрон до философа от 18-ти век Адам Смит. Напоследък, държавните медии се връщат и към друг сблъсък между САЩ и Китай. Една специфична и кървава битка, която се е случила между 1950 и 1953 година, по време на Корейската война.

На Запад се знае малко за битката при Триъгълния хълм през 1952 година. Китайците, в продължение на десетилетия, я прославят като повратната точка на войната, когато издръжливостта и жертвата на техните войници е довела до отблъскването на американците. И двете войски дават хиляди жертви в продължение на 40 дни, ала в китайските учебници и книги азиатската държава винаги е безспорен победител.

"САЩ платиха такава висока цена, че Триъгълният хълм стана техния Хълм на разбитото сърце“, гласи пост, появил се в социалните мрежи в понеделник от акаунт, който е под ръководството на киберпространството в страната.

"Това е паметен момент, в който светът призна силата на Китай и неговата армия“, пише още в поста.
Националната телевизия CCTV също се включва в битката, пускайки стария документален филм "Голямата война за противопоставяне на САЩ и спасяване на Северна Корея“, подхранен с исторически кадри и патриотична реч.

"След две години на преговори стана ясно пред света, че правителството на САЩ не успя да се справи на масата за преговори, но също така не успя и да борави правилно с военни самолети и оръжия“, пише в обширна статия в. Study Times.

За някои експерти стратегията на Пекин срещу САЩ няма да доведе до нищо хубаво. Дори и без предупрежденията за пътуване във вражеската страна, китайските туристи в Америка са с 5% по-малко от предходни години. Повече от една трета от чуждестранните студенти, които учат в САЩ идват именно от Китай, но според Министерството на образованието и техния брой рязко ще спадне.

Размяната на обвинения започна, след като администрацията на Доналд Тръмп вдигна таксите на китайски стоки за над 200 милиарда долара от 10% на 25%, а след това нападна телекомуникационния гигант Huawei и го заплаши с потенциална забрана за внасяне в страната.

В отговор, Китай вдигна тарифите за американски стоки на стойност над 60 милиарда долара и намекна за "много други нужни контрамерки“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase