Снимки: Reuters

През последните няколко месеца Венецуела тъне в тъмнина. Честото спиране на електрозахранването засяга цялата страна. Според правителството САЩ умишлено саботира ел. мрежата на държавата, но може би причините са много по-прости?

“Говорих си с директора на болницата, когато изведнъж лампите спряха. Това се случва ден след ден, във всички венецуелски болници. Искахме да разберем какви са истинските причини за спирането на тока“, казва коренспондентът на BBC в страната Гилермо Олмо.

Във Венецуела често има различни версии за истината. 

Още по темата

Според правителството, режимът на тока се дължи на саботаж и терористични актове. Ала Олмо открива човек, който работи в ел. станция. По думите му причината е друга – некомпетентност, липса на финанси и поддръжка.

Пласидо Малаве бил ръководител на местните пожарникари. Когато той отвежда Гилермо до електрическата станция, националната охрана вече е там и ги очаква. Така и не им позволяват да снимат. Но потвърждението на думите на Малаве се вижда дори и от колата им – станцията тъне в разруха. 

По думите на мъжа един от трансформаторите избухнал преди месец, а това утежнило ситуацията с режима на тока в района. Пласидо им показва и електрическите стълбове и жици, по които се вият растения.

"Това прави съоръженията податливи на горски пожари. А понякога, тежестта им ги събаря на земята“, казва Малаве. Около тях пилоните дори не се виждат от растителност. По-скоро приличат на дървета.

От това място идва цялото електричество на Пуерто де ла Крус, градът в който се намира Гилермо. По-късно вечерта, той и спътника му вървят по улиците на тъмната Венецуела.

"Беше като във филм, в който единствената светлина е от запалени свещи или от колите, които преминават“, разказва той. Една непозната жена ги кани в дома си и им разказва как семейството й било силно засегнато от режима на тока.

"Не можем да съхраняваме храна. Ако електричеството не дойде, тя ще се развали. Има липса на храна, на лекарства, а сега и на ток. Понякога се пречупваш, но трябва да продължиш“, разказва жената.

Олмо се среща с още една възрастна дама. Казва, че никога не му се е налагало да прави интервю в такава странна обстановка.

"Това е стъпка назад за нас. Никога не сме живели така. Саботаж – това е лъжа. Ако правителството наистина обръщаше внимание на всички предупреждения по-рано, това нямаше да се случи. Те са онези, които трябва да виним“, твърди Аугустина Фернандез.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase