Снимки: Reuters

От Темза до Тигър – водите на стотици реки са замърсени с голямо количество антибиотици, показва последното глобално изследване. Според експертите това е главната причина бактериите да развиват резистентност към медикаменти, които иначе са животоспасяващи.

"Много от резистентните гени, които наблюдаваме у хората, са предизвикани от екологични бактерии“, казва професор Уилям Гейз пред "The Guardiаn". По данните на ООН от миналия месец, резистентността към антибиотици е на път да се превърне в глобална криза, която да убие близо 10 млн. души до 2050 година.
Лекарствата попадат във водата и почвата заради човешките отпадъци, както и от пречиствателни станции и заводи.

"Много е притеснително и депресиращо. Има места на Земята напоени с толкова антибиотици, които спокойно могат да предизвикат резистентност“, казва експертът Алистар, Боксал.

Изследването показва, че някои от най-популярните реки като Темза пренасят огромно количество антибиотици, които се използват за лекуване на сериозни инфекции. Нивата са толкова високи, че не са безопасни, защото могат лесно да предизвикат резистентност.

Проби, взети от Дунав, показват, че във водите му има следи от 7 важни антибиотика, включително и такива, които се използват за лечение на дихателните пътища в случаите на пневмония и бронхит. Нивата им са близо 4 пъти по-високи от тези, които се определят като безопасни.

Дунав, която е най-голямата река в Европа, се оказва и най-замърсена. Темза, която се смяташе за една от най-чистите реки, е замърсена с пет вида антибиотик. Нейните притоци също. Антибиотиците, които лекуват инфекции по кожата и уринарни възпаления са три пъти над нормата. Според експертите дори реки, замърсени с ниски нива на антибиотици, са опасни.

"Дори и те могат да предизвикат развиване на резистентни гени, които да се прехвърлят в човешките патогени", казва Гейз.

За изследването са тествани 711 градове в 72 държави. Резултатите откриват антибиотици в 65% от тях. В 111 от тях нивата са били много над безопасните, като най-лошият случай е замърсяване 300 пъти над нормата.
Най-зле са бедните държави в Африка и Азия, където се намират и най-тежките случаи. Река в Бангладеш е замърсена с антибиотик, лекуващ вагинални инфекции, 300 пъти над нормата. В Кения нивата са 100 пъти над нормата.

Сега учените се захващат с ново проучване – да разберат как това замърсяване влияе на морските обитатели. Очакванията им са, че щетите ще са фрапиращи. Така например нивата на лекарства в реките на Кения са толкова високи, че нито един вид риба не може да оцелее.

"Това е тотален крах“, заявава Боксал.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 2 години

Пренаселването на земята води до колапс и катастрофи.2млрд е граница над която земята е пренаселена.Ако не се редуцираме природата ще го направи.

16

не ви правя реклама

преди 2 години

Купих система за пречистване на вода ZEPTER EDEL WASSER, директно от чешмата у дома ми.Работи с европейско качество.Има няколко филтъра + сребро, убиващо бактерии(те).Не е голямя, шумна, или пък зависеща от електричество.Не мога да повярвам каква "пивка" вода ми дава.

15

Баси глупостите

преди 2 години

Искрено се забавлявам на глупостите нямам друг избор освен да ви ги подклаждам барем да ви просветне, че това са пълни простотии многоооооо ....Бога за рога сте хванали ама друг път ....