Снимка: МС

Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим. Цялото трасе е за 18 млрд. кубически метра газ. Това е Балкански поток. В сряда ще направим същото и с Гърция - там е от 3 до 5 млрд. кубически метра. И с нашите находища - "Хан Аспарух" и "Силистар" - имаме пълна диверсификация. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов, след като се запознал с извършените от "Булгартрансгаз" ЕАД дейности по разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът Борисов е уточнил, че компресорните станции са американски.

Още по темата

"Създаваме условия и за американски втечнен газ, и за руски газ. Ние си построяваме в момента газовите магистрали. Паралелно с дипломацията и усилено строим", е добавил още министър-председателят и е уточнил, че трасето трябва да е готово до октомври.

Министър-председателят Борисов е наблюдавал полагането на тръби за изграждане на нов газопровод с дължина 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа". На място се изгражда и газоизмервателна станция "Странджа". Общата стойност на двата проекта е 75 млн. лв. - изцяло инвестиция на "Булгартрансгаз".

Предвижда се съоръженията да се въведат в експлоатация през октомври 2019 г., така че да се даде възможност природен газ от входна точка Турция да постъпва на българска територия януари 2020 г.

Проектът e част от концепцията за европейски газоразпределителен център "Балкан", се напомня в прессъобщението. Разширението на съществуващата газопреносна система и реализацията на цялостната концепция за газов хъб "Балкан" целят запазване стратегическата роля на България, като водещ газов център в региона на Европа.
 

Коментари Напиши коментар

207

Анонимен

преди 3 седмици

А новият булевард във Варна след дъжда пропаднал и се наводнил.

206

Днес лента, утре пак

преди 3 седмици

Всичко, което може да се открие, за да покажат Бойко по телевизиите, се открива седмица преди изборите. Днес лента тук, утре - там. Не му се дава властта на Бойко. И за какво? Вилата му в Барселона го чака - братовчедите му я пазят за него. Когато се изнесе там, ще направи добро за България.
А като минат изборите - пълна тишина. Като за АЕЦ "Белене". От тази година, до следващата, и от следващата до по-следващата. Безкрайни процедури, а резултат - музей на открито.

205

Анонимен

преди 4 седмици

ДрОгари, дружно се гушнете и Титаник намерете.