Снимка: БТА

Чуждестранни бойци, които бягат от Близкия изток след поражението на терористичната групировка "Ислямска държава", може да се скрият сред бежанци и кандидати за убежище по Балканския миграционен път.

Това заяви началникът на италианската национална полиция Франко Габриели на международна среща в Рим с участието на ръководителите на полицейските сили на балканските и други страни от Югоизточна Европа, съобщи агенция Синхуа.

В шестото издание на годишната конференция Римски форум вчера участваха делегации от България, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения и Унгария, както и генералният секретар на Интерпол Юрген Щок, изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фабрис Леджери, заместник-изпълнителният директор на Европол Вил ван Вемерт и Снежана Малеева, генералният директор на Центъра по правоприлагане в Източна Европа.

"Въпреки че има значителен спад на миграционните потоци по средиземноморския маршрут, наблюдаваме възобновяване (на миграцията) по балканския маршрут", заяви началникът на италианската полиция, цитиран от националната информационна агенция АНСА.

Той предупреди, че "този феномен, във връзка с поражението на "Ислямска държава", е причина за безпокойство за сигурността на Италия и Европа, защото един приток на чуждестранни бойци е възможен, а в някои случаи - и вероятен".

Под чуждестранни бойци се имат предвид гражданите на европейски страни, присъединили се към екстремистката групировка в Сирия и Ирак, отбелязва Синхуа.

Виторио Рици, заместник-началник на италианската национална полиция, каза на срещата, че сътрудничеството и обменът на информация с балканските страни са от съществено значение за борбата с тероризма и разбиването на мафиотските организации, които развиват трансгранична дейност.

На форума Италия предложи изграждането на Балканите на мрежа за по-ефективен обмен на информация между правоприлагащите органи, както и създаването на смесени сили за борба с трафика на мигранти, тероризма и организираната престъпност.

(БТА)

Коментари Напиши коментар

32

Jas

преди 3 години

Не е правилно изречението: "може да влизат по балканския маршрут", ами със 100% сигурност бивши (настоящи) бойци от ИДИЛ влизат в Европа не само през Балканите...Frontex Reisen ще се погрижи и останалите да пристигнат благополучно в Европа и после пак ще има свещи, сърца и меченца по улиците, като почнат правоверните да взривяват себе си и "околната среда"...

31

Франко

преди 3 години

Стига, бе...едва ли има човек, който би се сетил, да не говорим някой дори да си го помисли преди 4-5 години...въпросът е какво ще се направи, но и този отговор го знаем- абсолютно нищо

30

Смях

преди 3 години

Нещо са се объркали пишещите или това е с цел нажежаване на ситуацията.Нали още когато руснаците разбиха последната крепост на ИД тия си се прибраха по родните места.Нали службите,казаха,че само в Лондон има 400 завърнали се терориста.Садик Кан и Макарон казаха,че такива неща са нормални за мегаполиси.Нали в Швеция и Норвегия гарантираха повторна интеграция на завърнали се от ИД. Нали преди 1/2 месеца имаше кампания в Лондон да се помогне на ислямистка булка върнала се обратно.Стара информация!