Снимки: Reuters

Преди години, електрическите коли бяха свързвани с това, че можеш да останеш по средата на пътя, без да има зарядно около теб. Те трудно можеха да минават големи разстояния, пътуването от град до град беше трудно, а между държави – немислимо.

Днес електрическите автомобили са изминали дълъг път, а и самите те вече могат да пътуват надалеч – от Лондон до Париж например.

Още по темата

Мрежата със зарядни вече е доста добре организирана, батериите имат капацитет да изминават хиляди километри, а шофьорите са една идея по-спокойни. Промени се и възприятието за електрическа кола – нова Формула Е показа, че те могат да са бързи и забавни, а не бавни и скучни превозни средства. Бързо развиващата се технология, която иска възможно най-много да намали замърсяването на околната среда, също помага за вдигането на продажбите на ел. автомобилите.

Според статистиката, с 64% е скочило търсенето на зареждащи се автомобили през 2018 г.  От всички продажби, 69% или 1,449,000 коли са били изцяло електрически, а останалите 31% - хибридни автомобили.
За първи път от 41 години, британското списание What Car избра електрически автомобил за кола на годината. Но не Tesla или новият модел на BMW i8, а Kia е-Niro. Тя e просторно и достъпно семейно возило, което може да измине 456 километра с едно зареждане.

Повечето автомобилни компании влагат много в развиването на технологията на батериите, които днес издържат достатъчно, че един обикновен потребител да завърши няколко пътувания.

С появяването на електрическите коли, в автомобилния свят се появи терминът "тревожност за издръжливостта“, което описва чувството да останеш на празен път, с празна батерия и без зарядно наблизо. Според експертите, точно този страх е причината подмяната на автомобилния парк да стана толкова бавно. И той не е необоснован.

През 2009 година на пазара бе пусната първата масова ел. кола. Тя можеше да измине едва 100 км с едно зареждане. През 2015 г. диапазонът й се увеличи до 161 км с 30 минути за пълно зареждане. Този проблем не съществува с колите на бензин и дизел, защото бензиностанции има на всеки завой, но тогава, ако се озовеш на магистралата и няма зарядно в близките няколко километра...то трябва да разчиташ на чужда помощ.

С кола като e-Niro обаче дългите пътувания няма да са толкова стресиращи. А станциите за бързо зареждане по пътищата вече са достатъчно. За да напълниш батерията на този автомобил до 80% са ти нужни около 75 минути. Според експертите, това е чудесно време за почивка, кратък разговор и чаша кафе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase