Banksy

Преди три години Зехра Доган влиза в затвора. Причината - картина, изобразяваща насилието в кюрдския град Нусайбин, който бе разрушен от турската армия. Своята килия тя напусна през февруари тази година, но приятелите и колегите й журналисти са все още зад решетките. През 2018 година целият свят разбира за художничката, след като световно известният графити майстор Банкси изобразява Зехра в една от своите творби на стена в Ню Йорк.

"Представете си - аз бях пратена в затвора за толкова малка картина, а Банкси нарисува такава голяма творба за мен в Ню Йорк, която всеки можеше да види. Той искаше да умножи силата на моето малко произведение", казва Зехра пред BBC в деня на свободната журналистика.

Картината, която изобразява руините на Нусайбин е сметната за "разпространяване на терористична пропаганда" от турските власти, макар Зехра просто да иска да покаже какво се случва всъщност с кюрдите. Тя ряботи като журналист в местен вестник, но всичките й колеги са арестувани и медията бива закрита.  За това те заедно си задават въпроса "Ами как ще изразим себе си сега?"

Отговорът е ясен - те решеват да създадат вестник в затвора.

"Където има несправедливост има и съпротива. - казва Зехра. Решетките не я спират да рисува, а платната й най-често са страниците именно на вестници. - Превърнах затвора в свое арт ателие."

Вместо бои, художничката използва цветовете на куркума, рукола, смлени домати и чушки, дори кръв.

"От всичко, което събирах, можеше да се извлече цвят. Молех моите приятелки тук да ми дават от менструалната си кръв. Имаше нещо красиво в това да създаваш изкуство, използвайки неща, които хората смятат за гнусни", спомня си Зехра. Сега тя е на свобода, но все още не може да свикне с реалността.

"Приятелите ми са в затвора и сега провеждат гладна стачка. Всеки ден си мисля за тях", казва художничката.

Хиляди журналисти са зад решетките по целия свят. Броят им е най-много в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase