Снимка: Reuters, архив

Иновация при обработката на марихуаната в последните няколко години увеличава няколко пъти риска от развиване на зависимост, алармира д-р Лазар Узунов, водещ специалист по лечение на зависимостите. Т. нар. "друсана трева" зачестява в последните няколко години.

"Изсушената марихуана се държи над съд, от който се изпаряват разтворени амфетамини и техните вещества се просмукват в листата. Пушенето на такава “трева” може да доведе моментално до страховита шизофренна картина само от една цигара - нещо, което се смята за мит при класическата марихуана", посочва д-р Узунов пред "24 часа".

Той посочи, че стресът и несигурността на живота увеличават натиска върху съвременния човек и все повече се регистрират случаи на хора с тревожност. Увеличават се паническите разстройства, обсесивно-компулсивните кризи, масови са и леките психични разстройства.

Още по темата


Учениците ни на челно място по... употреба на амфетамини

"Най-често като отдушник посягат към алкохол, който се припознава като достъпно и евтино “лечение” на напрежението и стреса. При младежите между 15 и 25-30 г. се забелязва по-често прибягването към психоактивни вещества - основно марихуана и амфетамини, като сравнително евтини", посочи шефът на отделението за лечение на болестни зависимости към Клиниката по психиатрия към ВМА.

Концепцията за канабиса като мека дрога, която не води до пристрастяване, беше в основата на холандския модел на узаконяване на кофишоповете, в които може да се пуши марихуана. Преди 2 г. обаче местният институт по наркотиците преоцени тази политика, която приемаше, че едва 1-2 процента от пушещите марихуана може да развият шизофрения.

Новите доклади на световни форуми по психиатрия съобщават убедителни данни за 20-25% пристрастени и развиващи шизофренни отклонения след пушенето на "друсана трева", известна и като “Летящият холандец”, “Веселият дух” и други жаргонни имена на комбинираната дрога.

Лазар Узунов посочи, че вече има такива случаи и у нас.

"Дори вече трудно различавам истинската шизофрения от предизвиканата от дрогата, която и много по-трудно се лекува. Установи се, че въпреки че след време наркотичното вещество се неутрализира и изхвърля, параноята и всички други особености на шизофренията остават. Докато при съвременното лечение на ендогенната шизофрения и придържане към медикаментозната схема тя се лекува по-предвидимо и може да мине в ремисия. Има голям ефект от новите терапии", посочи лекарят.

Зарибяват децата с нова дрога, вкусът - на шоколад и ягода

Той допълни, че е възможно пълно излекуване с депо-препарати, които при редовно прилагане водят до контрол на заболяването. Вече използваме и много ефективни мускулни инжекции, които се поставят на 3 месеца и са превенция на следваща криза. Доказано е, че всеки следващ пристъп унищожава десетки хиляди неврони и води до деградация.

След 10-ата криза вече се говори за шизофренен дефект – обедняване на речника, загуба на памет, занемаряване на външния вид. С напредването на процеса тези хора се превръщат във вегетиращи. С навременна диагноза и лечение може да се избегне.

Новите терапии се прилагат през дълги периоди и освен че са удобни за пациента, те са и по-голяма гаранция срещу пропускане на доза – масов проблем при медикаментите, които трябва да се вземат често, особено ако това е поверено изцяло на човека в домашни условия.

"Не всеки, развил зависимост, понася мисълта, че трябва да споделя стаята с психично болни с тежките диагнози. Пристрастеността е по-особено състояние, при зависимостта конструктивното е, че има потенциал за отказване от веществото и възвръщане на здравето. В САЩ – прагматична държава, са изчислили, че всеки долар, вложен в лечение на зависимостите, се връща 10-кратно като обществен ресурс. Излекуваните хора са в обществото, полезни са за себе си и за държавата. У нас на зависимите от дрога и алкохол се гледа като на хора, които сами са си предизвикали заболяването едва ли не от каприз, и затова – да се оправят, както искат", посочи д-р Узунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase