Снимка: iStock

Продукти:

4 яйца
200 г захар
3-4 чаши брашно
100 мл олио
1 чаша прясно мляко
1 кубче жива мая
1 течна ванилия
кората на ½ или 1 лимон в зависимост от вкуса
 
Приготвяне:
 
Разтворете маята в 2-3 лъжички брашно, забъркани на каша в малко от загрятото мляко. Разтворете останалата захар в топлото мляко, като разбърквате, докато се разтвори напълно. Отделно разбъркайте яйцата с миксер. Може да си отделите единия жълтък за намазване на финала. Към разбърканите яйца добавете лимоновите корички и ванилията, както и 50 мл от олиото. Разбъркайте с миксера. Добавете брашното на части, като разбърквате. Към сместа добавете яйчената смес, както и кашата с маята.
 
Започнете да месите отначало с лъжица, след това с ръце. Когато тестото започне леко да се отделя само от купата, както и когато спре да лепне по пръстите ви, значи е готово за втасване.
 
Оставете го да втаса за 30 минути на стайна температура. След това разделете тестото на три малки топки. Разточете всяка от тях в продълговата форма. От трите ленти сплетете плитка, която можете по желание да изпечете в правоъгълна или кръгла форма. Намажете с жълтъка. Поставете козунака в добре намазнена тава за печене. Нека втаса повторно. Печете в загрята на 140-150 градуса фурна за 2 часа.

Още празнични рецепти вижте в кулинарната рубрика на Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase