Снимка: RUSTAVI 2 TV

Уафа и Маха ал-Субаие са едва на 25 и 28 години, но са изживели ужаса на това да са робини. Те са последните жени, които са избягали от ужасните закони на Саудитска Арабия.

"Трябваше да покриваме лицата си, да готвим... като робини. Ние не желаем това, искаме истински живот – нашия си живот“, казва Уафа пред BBC.

Двете момичета в момента са в Грузия, тъй като не са се нуждаели от визи, за да влязат в страната. Намират се в дом, защитен от държавата, а благодарение на Twitter се обръщат към Обединените нации за помощ, за да стигнат до някоя още по-безопасна страна.

"Имаме нужда от вашата помощ. Искаме в държава, която ще ни приеме и ще защитава нашите права“, казват в обръщението си сестрите.

Когато пристигнали в службата по миграция, двете момичета изглеждали уплашени и объркани.

В интервю за местните медии Уафа и Маха казват, че не се чувстват в безопасност в Грузия, защото техните роднини мъже лесно ще ги открият.

"Грузия е малка държава и всеки от семейството ни може да ни проследи до тук“, казва Уафа.

Когато я питат защо е напуснала Саудитска Арабия, тя отговаря: "Защото съм жена".

Уафа и Маха са поредните жени, които бягат от консервативното кралство, където жените трябва да искат позволение от мъжете си, за да работят или пътуват.

През януари 18-годишната Рахаф Мохамед ал-Канун бяга в Тайланд, където се барикадира в хотелска стая и отново благодарение на Twitter призова за помощ. В момента тя се намира под протекциите на Канада.

А през март други две сестри се укриваха в продължение на шест месеца в Хонконг, заради "насилието и подтисничеството“ в Саудитска Арабия.

"Там мъжете контролират живота на жените от тяхното раждане до смъртта им“, казва пред BBC Сара Лий Уинстън, директор на сектор "Близък изток" на неправителствената организация "Хюман Райтс Уоч“.

"Грузинските власти ще уважат желанието на сестрите за убежище, което е адекватен и приветстван отговор. Целта ни сега е да премахнем системната дискриминация на жените в Саудитска Арабия и да предложим помощ на онези, които са били жертви на тормоз“, добавя още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase