Пореден ден, пореден скандал за създателя на Facebook Марк Зукърбърг. Едва ли вече е останал човек на Земята, който да не знае, че данните му никога не са защитени от социалната мрежа, въпреки обещанията на изпълнителния директор.

Нова поредица от хиляди изтекли документи показват, че Зукърбърг е споделял данните на голяма част от потребителите на Facebook като награда за други компании, които имат много реклами в социалната мрежа или фирми, собственост на негови приятели.

Но създателят на платформата искал нещо в замяна – компаниите трябвало да споделят данните на своите потребители с него, или достъпът им до информацията от Facebook спирал.

Именно този метод помогнал на Зукърбърг да издигне компанията си като водеща социална мрежа в периода между 2011 и 2015 година. Или поне така предполага Дънкан Кембъл, мъжът, благодарение на когото имейлите, чатовете, презентациите и разговорите от срещи в компанията излизат на бял свят. Той споделя близо 4 хил. страници с документи с немския вестник Süddeutsche Zeitung и американската телевизия NBC.

Още по темата

В свое изявление към NBC, Facebook потвърждава, че информацията е достоверна, но е "извадена от контекста“.

"Тези документи показват само едната страна на историята, но им липсва важен контекст. Подобренията, които направихме през 2014/2015 година възпрепятстват споделянето на информация с приятели на компанията. Фактите са ясни – никога не сме продавали данните на нашите потребители“, казва вицепрезидентът на Facebook, ала не представя останалата част от документите, които показват, че тези, изтекли от Кембъл са "специално подбрани“, за да натопят социалната мрежа.

Това не беше единственият удар за Facebook през последните часове. Създателите на Instagram, който бе купен от „синьото приложение“ през 2012 г. за 1 милиард долара, напуснаха управлението на платформата. Пред  сутрешния блок на CBS, те споделиха, че властта във Facebook е "диктатура, която никой не може да докосне“.

По думите на Кевин Систром и Майк Криегер, когато настъпил най-тежкия период за социалната мрежа, а именно – изтичането на първите данни за това, че информацията на потребителите не е защитена, настъпил разцвет за Instagram. Повечето хора, които използвали Facebook се преместили в дъщерното му приложение.

Тогава Зукърбърг поискал доклад, който описвал, как неговата социална мрежа помага на Instagram. Когато той му бил предоставен, милиардерът заявил: "Добре, тогава спираме всичко това“.

"Марк Зукърбърг ни третираше така, както Доналд Тръмп третираше Джеф Сешън, защото знае, че политиците няма как да го уволнят“, казва Систорм. И въпреки че екипът на Facebook се опитва да оправи проблема със сигурността и наема хиляди хора, които да му помогнат, всяко нещо от миналото е като неизбухнала мина - точно когато нещата се оправят, тя избухва изневиделица.

Но фактът, че управлението на социалната мрежа е на практика диктатура, не е лъжа – в края на миналата седмица почти всички акционери във Facebook предложиха да се гласува оставката на Зукърбърг на годишната среща на компанията, която ще се проведе на 30 май. Начинът, по който е устроено управлението на социалната мрежа обаче е не е на тяхна страна – Зукърбърг притежава толкова голяма сила на своя вот, че на практика последната дума и последното решение са винаги негови. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase