Снимка: iStock

Продукти:

1 глава карфиол, накъсан на розички
2 супени лъжици зехтин
¼ чаена лъжичка индийско орехче
2 чаени лъжици чеснови гранули
1 и ½ чаена лъжица сол
½ чаена лъжица черен пипер
1 супена лъжица масло
1 глава лук, нарязан на ситно
3 супени лъжици брашно
500 мл пилешки бульон
1 чаша прясно мляко
1 супена лъжица сухо шери
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 230 градуса. Поставете карфиола в тава за печене. Овкусете със зехтин, индийско орехче, чеснови гранули, сол, пипер. Покрийте с фолио и печете за 30-40 минути, като на всеки 10 минути разбърквате. 10 минути преди да извадите от печката махнете фолиото. Извадете изпечения карфиол и оставете настрана.
 
В дълбок тиган разтопете маслото на средна температура. Запържете в него нарязания лук до златисто или около 10 минути. Поръсете брашното върху лука и разбъркайте, докато полепне добре. Бавно налейте бульона и млякото в тигана (или тенджерата). Разбърквайте, докато брашното се разтвори напълно и се сгъсти. Намалете котлона.
 
Добавете шерито към печения карфиол. Разбъркайте. Сервирайте, като поднесете бистрата супа в купички, а в центъра ѝ добавите колкото розички карфиол желаете.

Още рецепти вижте в готварската рубрика на Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase