Кадър: Bulgaria ON AIR

БСП избра Елена Йончева да оглави евролистата за предстоящия през май вот за Европарламента. Йончева беше предпочетена пред лидера на Европейските социалисти Сергей Станишев. Това стана на напрегнат пленум на левицата, където вътрешнопартийната опозиция и хората около Корнелия Нинова влязоха в открит сблъсък.

На кое място ще бъде Станишев в листата за европейските избори и дали изобщо ще бъде в нея, предстои да бъде решено от Националния съвет на БСП в началото на април.

Това каза председателят на социалистите Корнелия Нинова, ден след пленума на партията. Нинова отрече изборът на Елена Йончева за водач на европейската листа да е бил манипулиран, както заявиха от опозицията вътре в БСП.

Още по темата
Политологът доц. Иво Инджов коментира в студиото на "Денят ON AIR", че победата на Йончева е била очаквана, но разликата със Станишев е била много малка и е едно от нещата, от които е бил изненадан, а другото е хъсът, с който Нинова и близкото и обкръжение са започнали да работят и говорят срещу Станишев и отстраняването му от БСП.

"Сергей Станишев направи грешка, че участва в това предварително предрешено състезание", допълни още политологът.

Журналистът Евгени Петров пък каза пред Bulgaria ON AIR, че преди избори в една партия трябва да има обединение, въпреки че навсякъде има и вътрешна опозиция. По думите му социалистите са излезли по-разединени след гласуването вчера.
 
"Спорно е при това изостряне на полюсите вътре в БСП, колко от местните структури ще работят сериозно за тези избори и колко ще работят формално", посочи Петров.

Двамата коментираха още, че сега социалистите се опитват да повторят победата на президентските избори, когато отново подкрепиха човек, който не е член на партията и Румен Радев спечели вота.

Доц. Иво Инджов подчерта, че европейските избори, за разлика от президентските, ще са с много ниска активност и се очаква повече сблъсък на твърдите ядра.

Евгени Петров пък беше категоричен, че за победата на Радев голяма роля са изиграли самите ГЕРБ със излъченият от тях кандидат за президент.

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2019-03-18/kakvo-pecheli-i-kakvo-gubi-bsp-ot-izbora-na-elena-yoncheva-za-vodach-na-evrolistata
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase