Pixabay

Раздялата след дълга или кратка връзка се отразява не само на нашата психика, но и на тялото. Учени от различни страни проведоха серия от проучвания и стигнаха до заключението, че нашето тяло реагира по 7 начина към провалите в любовта.

Болка

Учените от Колумбийския университет са установили, че хората, които наскоро са се разделили, преживяват срив, подобен на този, който усещат наркоманите. На участниците в изследването, които били със сензори за мозъчната активност, били показани снимки, включително и на бившия партньор. И всеки път, когато хората гледали кадъра на бившия, устройствата записвали вълна от активност в районите на мозъка, отговорни за болката. Това означава, че психическото мъчение наистина се превръща във физическо. 

Адреналинът се преобръща

Напрежението в цялото тяло, тревожност, повишена активност, а след това и остро усещане за обща слабост и треперещи ръце - познати усещания? Това е синдромът "бий или бягай", който възниква поради прекомерното освобождаване на адреналин и норепинефрин. Във време на опасност тези хормони ни помагат да се съберем и да действаме, да приведем всичките мускули в готовност. И тогава силите напускат тялото и ние се чувстваме изтощени. Оказва се, че този синдром се включва не само в опасни ситуации, но и когато изпитваме психическа агония след прекъсване на взаимоотношенията.

Коремът расте

Учените са установили, че в кръвта на хората, преживяващи раздяла, нивото на хормона кортизол се увеличава драстично, което допринася за изтичането на кръв от храносмилателния тракт. До какво може да доведе? Киселини, развитие на гастрит и други гастроентерологични заболявания. А неправилната работа на ендокринната система засяга фигурата - мастните натрупвания се увеличават.

Кожата "цъфти"

Изследвания, проведени от учени от Wake Forest през 2007 г., доказаха, че стресът може да причини акне. Според статистиката, кожните проблеми са 23% по-чести при хора, които изпитват чувство на неудовлетвореност в романтична връзка. 

Останалите зодии четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase