Снимка: Automedia

Шведският производител Volvo прави поредната крачка към реализиране на стратегията си Vision 2020 за постигане на нулева смъртност при инциденти на пътя. Компанията ще оборудва автомобилите си с "умен" ограничител на скоростта, който ще отчита географската позиция на превозното средство.

Всъщност Volvo започна работа над "свръхбезопасен" автомобил още през 2012 г. Шведите са на мнение, че догодина ще разполагат с достатъчно модерни системи, които ще постигнат нулева смъртност на пътя. Идеята на компанията е същото така да няма сериозно пострадали.

Има обаче фактори, които пречат на поставените цели и един от тях е превишението на скоростта. Затова Volvo ще постави ограничител, който няма да позволява на автомобилите на марката да вдигат повече от 180 км/ч. Освен това новата система ще намалява автоматично скоростта на автомобилите на марката при преминаване край болници и училища.

През април 2018 г. британският изследователски център Thatcham Research обяви най-безопасният автомобил в страната. Това е Volvo XC90, тъй като от неговото излизане през 2002 г. на местния пазар досега нито един човек не е загинал при катастрофа с него.

Още новини четете в Automedia

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase