Тази седмица в "Без будилник" се отправяме към най-необятната страна - Русия! Дом на десетки народи, цветна култура и богата история, Русия ни приветства с отворени обятия за чудесата си.

Москва

Москва... Колко много има в този звук!, възкликва пушкиновият Евгений Онегин.

Само разходката из руската столица може да ви се стори като пътуване през историята.

Тук задължителните спирки са Червеният площад. Не е възможно да посетите Москва без да се снимате тук. Само обръщайки се и виждате Кремъл, Историческия музей, Съборът на казанската икона на Божията майка, а на юг - катедралния храм "Свети Василий Блажени".

Интересно е човек да се качи и до наблюдателната площадка на "Воробьёвы го́ры", откъдето се разкрива гледка към руската столица.

Любителите на изкуството пък няма как да пропуснат Третяковската галерия.  Настоящата експозиция обхваща древни руски икони от 12 до 17 век, както и картини, рисунки и скулптури от 18 до 19 век.

В Москва можете да посетите и музей на нещо изконно руско - водката!

Музея на водката е поместен в сграда, предоставена от най-големия завод за спиртни напитки в Русия - московският "Кристал". Сред едни от най-старите експонати е бутилка от зелено стъкло от началото на XVIII век.

Санкт Петербург

От новата столица - към старата! Санкт Петербург е старата столица на Русия и сравнено с Москва, чиято история може да бъде проследена до IX век, Петербург е млад град - основан през 1703 г. от Петър I. Повече от 2 века това е била столицата на Русия и градът все още носи този аристократичен дух.

С многобройните си културни паметници, музеи, дворци, паркове и канали, градът е дестинация за туристи с добър вкус, които търсят духовно израстване и културно обогатяване. Санкт Петербург е известен още като Северната Венеция заради красивите си канали.

Задължителните спирки за туристите тук е Петропавловската крепост - замислена като непревземаема. Любителите на историята пък непременно ще искат да видят Крайцера "Аврора".

Мнозина обаче биха оспорили, че истинското богатство на Санкт Петебург се крие в Ермитажа. Това е най-големият и най-стартият музей в света, а в началото си е бил просто пристройка към Зимния дворец и място за усамотение на императрица Екатерина Велика.

Разходка из всичките 350 зали на Ермитажа се равнява на повече от 20 километра пеш. Ако пък решите да се полюбувате на всички експонати, събрани вътре, ще трябва да се предвидите... 10 години от живота си.

В Ермитажа са събрани най-големите колекции на френски творци, какот и най-голямата колекция от творби на Рембранд извън Холандия.

Друг от шедьоврите на Санкт Петербург е лятната резиденция на Петър Велики - Петърхоф, на 30 км от града. Дворецът е вдъхновен от френския Версай и досущ като него има десетки фонтани и градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase