Снимка: SpaceX

There's a starman waiting in the sky
He'd like to come and meet us*

 
Помните ли Starman (Звездният човек), който зае червената Tesla roadster от своя приятел Илон Мъск и отлетя към Марс?

Точно преди една година чучелото, поместено в колата на футуриста излетя с ракета Falcon Heavy към своите космически приключения. Точно сега колата "дрифти“ в елипсовидна орбита някъде зад Червената планета, която ще е дълга 557 земни дни.

За тази една година Starman е пропътувал 760 милиона километра със скорост близо 80  хил. км/ч.

Ако батерията на електрическата кола все още работи, то Starman е слушал Space Oddity 99,323 пъти в едното си ухо и Is there Life on Mars? 133,384 пъти в другото.

При тези условия, застраховката на автомобила е изтекла вече 10 хил. пъти, което е проблем за Starman, защото ще му е нужда, когато се върне на Земята.

Космосът изобщо не е дружелюбен към червената Tesla на Мъск. Тя постоянно е изложена на микрометеорити, слънчева радиация и космически лъчи, които постепенно разбиват корпуса й и са на път да унищожат и костюма на нейния шофьор.

И докато камъни се забиват в Tesla-та от всички страни, то кожените седалки или всъщност всичко в нея, което е направено от органични материали, може би вече се е разпаднало на малки частици заради радиацията.

"Не бих им дал и година“, казва астрономът Уилям Каръл пред Live Science, относно удобствата в колата.

Според очакванията след милиони години от автомобилa ще остане само алуминиевата рамка, която пък упорито ще продължава да е в орбита около Слънцето. А учените от SpaceX  твърдят, че Starman и колата му ще обикалят в Космоса още 1 милиард години.

Но пък други проучвания дават по-кратък срок за обикаляне на Слънчевата система от Tesla-та. Според тях, тя ще се блъсне или в Земята, или във Венера в следващите 1 милион години. 

Ала засега пътуването тепърва започва. Надяваме се Starman да има и застраховка живот.

*Има Звезден човек чакащ в небето
Той би искал да дойде и да се срещне с нас

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase