Снимка: Булфото

Голямата кражба на картини на Владимир Димитров-Майстора беше повод да се заговори за пазара на българското изкуство. Чуха се гласове, че наследникът се е "самообрал" с цел да изнесе творбите на своя високоценен родственик в чужбина и там да ги продаде скъпо и прескъпо. Други възразиха, че те не могат да прескочат границата, защото са културно наследство.

Покойният акад. Светлин Русев беше един от хората, които най-много държаха точно да се формулира какво влиза в това понятие. Единият вариант беше това да са картини отпреди 1900 г. и оценени на 500 хил. лева Колко у нас са такива?

Изобщо идеята, че ако някой изнесе творби на художници от "великолепната десетка", то той ще се напечели на международния пазар, е много, много далеч от истината. Наистина на аукциони предимно в Русия, Германия, Румъния, Полша, Унгария се появяват и някои творби с български произход, но те са рядкост и се купуват предимно от наши сънародници - къде от носталгия, къде с идеята да ги върнат на нашите галерии. И това се случва.

Но все по-често се случва да се правят опити с картини (в повечето случаи фалшификати) да минат през търгове в чужбина и така да им се "изпере" произходът им. После се връщат в България и се предлагат като оригинали.

Една картина може да носи подписа на най-ценения и търсен художник - но например Майстора никога не е подписвал платната си, но цената ѝ зависи още от няколко субективни обстоятелства.

На първо място - произход - документирано и сертифицирано, че е оригинал. У нас сертификати издават експерти от Националната галерия и НИМ.

Цената скача от факта, че творбата е монографирана

Картина на Владимир Димитров-Майстора - един от най-скъпите художници на артпазара.
или публикувана в специализирано списание или дори във вестник. Особено ако около нея има някаква родова или друга любопитна история. Картина на Владимир Рилски е открадната от наследниците му. После е открита и върната на собствениците. Когато вече легално се продава на търг, цената ѝ стига 30 хил. евро.

Пазарът не трябва да е "наводнен" от картини на даден творец. Производителността играе лоша услуга на авторите, пише в. "24 часа".

Затова ранопочиналият Иван Милев (намерете в портфейла си банкнота от 5 лева, за да научите кой е - б.а.) държи изключително високи цени, негови работи много рядко могат да се намерят и са блян за колекционерите. Това важи и за акад. Иван Ненов, който отдавна е потънал в колекциите на мастити колекционери.

Обратно - ранният Генко Генков гони сериозни суми, но в по-късния си период той е доста продуктивен.

Лоша шега на аукционна къща "Ракурси”" изигра предлагането на търг на няколко платна на Майстора. Картините станаха обект на грозни слухове и въпреки, че имаха сертификати, дошли са от сбирката на известен колекционер чрез неговия наследник, а и името на галерията е вече гаранция за почтени продажби, то търгът от 5 декември се провали.

Говори се, че е продадена само картината "На нивата" с начална цена 88 хил. лв.

Другите - "Мома с круши" и "Мома с гергини" тръгват от 76 хил. лв., "Мома с грозде", "Почивка" и "Мома с плодове" - от 69 хил. лв., - а рисунката "Ръкоцелуване" е предлагана за 4900 лв. Те не са кой да наддава за тях.

Сметките показват, че на нашия артпазар се въртят скромните около 500 хил. лв.

За сравнение само на един търг в Румъния са продадени произведения на изкуството за над 1 млн. евро.

На кои художници дазаложим на сигурно (условен списък)?

- Златю Бояджиев

- Цанко Лавренов

- Владимир Димитров - Майстора

-  Мърквичка

- Вешим

- Бенчо Обрешков

- Иван Ненов

- Димитър Гюдженов

- Жорж Папазов

- Елиезер Илшех

- Генко Генков

- Димитър Казаков-Нерон

- Димитър Киров

- Ненко Балкански

- Стоян Венев

Топ 50 от най-търсените съвременни художници

Греди Асса, Дора Бонева, Георги Баев, Георги Божилов - Слона, Свилен Блажев (1953) Милко Божков, Димитър Буюклийски - Мичи, Иван Вукадинов, Стефан Гацев, Генко Генков, Иван Георгиев - Рембранда, Андрей Даниел, Едмонд Демирджиян , Ваня Дечева, Любен Диманов, Иван Димов, Анета Дръгушану, Златка Дъбова, Кеазим Исинов, Ганчо Карабаджаков, Йордан Кацамунски, Димитър Киров, Димитър Казаков - Нерон, Йоан Левиев, Георги Лечев, Петьо Маринов, Иван Милев (1957), Стоил Мирчев, Христо Нейков, Иван Нинов, Станислав Памукчиев, Ана Петрова, Енчо Пиронков, Лиляна Русева, Светлин Русев , Христо Стефанов, Стоимен Стоилов Сули Сеферов, Румен Скорчев, Теофан Сокеров, Иван Стоилов - Бункера, Емил Стойчев (1935) Калина Тасева, Ненко Токмакчиев, Тома Трифоновски , Ванко Урумов, Стоян Цанев, Николай Янакиев, Лика Янко, Атанас Яранов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase