Снимка: Bulgaria ON AIR

Музеят на хумора и сатирата в Габрово чества 50-годишнината от издаването на книгата с епиграми "Люти чушки” от Радой Ралин и Борис Димовски с изложба.

"Двамата някак си са вградили сенките си в Дома на хумора и сатирата. Радой Ралин е автор на мотото "Светът е оцелял, защото се е смял". Той подтикна първия директор на дома за създаването на това средище, а Борис Димовски е създател на цялата визуализация на всичко това, което представлява като образ. Затова и тъкмо в този музей трябваше да отбележим 50 години от издаването на този сборник", сподели Кин Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Книгата излиза през 1968 г. и разлютява властта до толкова, че изгарят тиража, след което и двамата творци са преследвани и са останали без работа. Причината е, че тогава на Тодор Живков му е внушено, че една от сатиричните епиграми е свързана с него.

"Съдържанието на тази изложба цели 3 неща - първо, да ни покаже какво представлява "Люти чушки". Второто нещо е да разкаже историята на тази книга и събитията, случили се около нея, и трето, да представи нейното наследство.

Представяме копия на пренаписани и прерисувани копия на книгата", сподели директорът на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска в "България сутрин".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase