pixabay

Когато си ядосан, преди да направиш каквото и да е било, брой до 10. Всички сме чували това правило. Причината за неговата популярност е, че то е част от съвсем естествена стратегия за емоционално регулиране: стратегия, която използваме, за да се опитаме да направим некомфортните мисли и чувства по-управляеми.

Съществуват различни стратегии за регулиране на емоциите, но не всички са еднакво ефективни. Докато някои хора опират до медитация и тренировки, за да се справят с интензивните си чувства, други се обръщат към алкохола или наркотичните вещества. В края на краищата, хората с адаптивни умения за регулиране на емоциите могат да контролират и своите реакции по време на емоционален стрес, които биха довели до неприемливи форми на поведение, като например самонараняване или физическа агресия, пише Puls.bg.

Една от най-разпространените форми на емоционален контрол е потискането на емоции. Изследователите в областта на психологията от десетилетия насам се опитват да разберат ефектите от подобен тип психологически стратегии.

Известен експеримент от 1987 г. в Journal of Personality and Social Psychology включва група от хора, инструктирани да не мислят за бели мечки, и група от участници, които са инструктирани да мислят за всичко, включително за бели мечки. Като резултат, групата, която е потискала мислите си за бели мечки, всъщност е била изложена на обратен ефект - накрая е генерирала повече мисли за бели мечки, отколкото групата, на която е било позволено да мисли свободно.

С други думи, въпреки че изблъскването на мислите и чувствата е естествена реакция, в края на деня никой не е застрашен от порочния кръг, до който подобна стратегия може да доведе. Някои изследователи дори смятат, че хората с психологически състояния като гранично личностно разстройство, посттравматично стресово разстройство и обсесивно-компулсивно разстройство, всъщност постоянно се борят с болезнени емоции, използвайки подобни стратегии.

Несъмнено контролът върху емоционалните състояния е важна еволюционна способност, но не всяка форма на контрол ще даде здравословни резултати. Решението в края на краищата опира до научаването на нови и по-здравословни начини за регулиране на емоциите. Например, разсейването от болезнена емоция чрез ангажиране с дейности, които обичате, може да бъде по-ефективен начин за регулация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase